Krtkovy řezy

Zkusila jsem upéci nutričně příznivější řezy podle známého dortu. Řezy mají doma takový úspěch, že jsem je nestihla pořádně vyfotit ani po čtvrtém upečení, protože už byly téměř snědené:-D.

V receptu jsem do těsta použila opět mou oblíbenou ječnou mouku, datlový sirup a trochu třtinového cukru. U náplně je důležité začít si ji připravovat den předem a to tak, že si ze smíchaného tvarohu se zakysanou smetanou necháte na sítku přes noc vykapat uvolňující se syrovátku. Pa není třeba používat žádná ztužovadla a jiné pomocné přípravky.

Suroviny na přípravu náplně:

  • 500 g (bio) tvarohu ve vaničce
  • 200 ml (bio) smetany ke šlehání
  • 200 g (bio) zakysané smetany
  • 140 g javorového sirupu
  • 70 g hořké čokolády (ideálně 60%)
  • Nastrouhaná citronová kůra z bio citronu

Postup přípravy:

  1. Ze směsi necháme vykapat syrovátku, nejlépe přes noc.
  2. Den předem si v lednici necháme vykapat tvaroh a zakysanou smetanu, abychom odstranili co nejvíce uvolněné syrovátky.
  3. Do velkého sítka vložíme plátno, sítko umístíme na misku.
  4. Vlijeme tvaroh smíchaný se zakysanou smetanou a plátno nad směsí smotáme. Zatížíme.
  5. Necháme v lednici do druhého dne.
  6. Smetanu vyšleháme do tuha, čokoládu nakrájíme na malé kousky.
  7. Do směsi z lednice vmícháme javorový sirup a citronovou kůru. Důkladně promícháme.
  8. Vyšlehanou smetanu, pokrájenu čokoládu a směs tvarohu a zakysané smetany smícháme dohromady.

Suroviny na korpus do formy o rozměrech cca 25X30 cm:

  • 250 g datlového sirupu
  • 230 g ječné mouky
  • 150 g změklého másla
  • 6 vajec
  • 4 PL kakaa
  • 3 PL třtinového cukru
  • 1 ČL jedlé sody
  • 4-5 ks banánů

Postup přípravy:

  1. Vajíčka společně s datlovým sirupem a třtinovým cukrem vyšleháme na nejvyšší rychlost do světlejší konzistence. Trvá to cca 3 minuty.
  2. Přidáme změklé máslo a zašleháme ho do hladka.
  3. Do šlehače nasypeme promíchanou směs mouky, jedlé sody a kakaa. Vše lehce promícháme na hladké těsto.
  4. Pekáček vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vyložíme papírem na pečení. Hotové těsto do něj natřeme a pečeme 30-40 minut při 175 °C. Zda je těsto upečené kontrolujeme špejlí.
  5. Po upečení necháme vychladnout.
  6. Příborovým nožem uděláme malý zářez do hloubky asi 0,5 – 1 cm ve vzdálenosti 1 cm od okraje korpusu. Poté lžičkou vydlabeme vnitřek do hloubky 1 cm. Vydlabané těsto odkládáme do misky. 
  7. Do vydlabaného korpusu navrstvíme část krému, na krém poklademe oloupané a podélně rozkrojené banány, řeznou stranou dolů a opět navrstvíme krém.
  8. Vezmeme si odložené těsto, prsty ho rozmělníme na drobečky a posypeme jím povrch krému. Lehce přitlačíme, aby nám drobečky nepadaly.
Tags:

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *