Kuřecí prsa s pohankou a zeleninou

kuřecí prsa s pohankou a zeleninou

V dřívejších dobách byla pohanka na jídelních stolech mnohem častěji než v současné době. A je to škoda. Nejen, že obsahuje rutin, který optimalizuje krevní oběh, zlepšuje elasticitů krevních kapilár, ale také podporuje vstřebávání a účinek vitamínu C. Proto je velmi vhodné jídla s pohankou kombinovat například s kvašeným zelím, s pickles nebo je zapíjet šípkovým čajem.

Suroviny pro 4 porce:

  • 500 g kuřecích prsou /tempehu pro vegetariánskou variantu/
  • 300 g pohanky
  • 300 g žampionů
  • 250 g růžičkové kapusty
  • 2 cibule
  • 4 PL sójové omáčky shoyu nebo tamari
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • 1 ČL mleté červené papriky /lze i uzená/
  • Sůl
  • Přepuštěné máslo nebo olej na přípravu jídla

Postup přípravy:

  1. Pohanku propláchneme, zalijeme vodou 1 díly pohanky: 1,5 dílů vody, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni do měkka.
  2. Kuřecí prsa si nakrájíme na malé kousky. Osolíme, ochutíme mletou paprikou a tymiánem a promícháme.
  3. Na přepuštěném másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli do zlatova. K orestované cibuli vložíme připravené maso a restujeme.
  4. Jakmile se maso zatáhne, přilijeme sojovou omáčku a přidáme oloupané, na plátky pokrájené žampiony. Restujeme do změknutí masa.
  5. Mezitím si očistíme růžičkové kapusty a pokrájíme na čtvrtky, které před koncem vsypeme k orestovanému měkkému masu a ještě chvíli společně dusíme, aby kapusta změkla, ale zachovala si svěží zelenou barvu. Je-li třeba, přilijeme trochu vody.
  6. Do hotové směsi vmícháme uvařenou pohanku. Vše dochutíme solí nebo sojovou omáčkou a podáváme s kysaným zelím.

Tipy na obměny:

  1. Maso můžeme nahradit třeba špekem nebo klobásou
  2. Ve vegetariánské variantě nahradíme maso uzeným tempehem.
  3. Pře bezlepkové dietě použijeme sojovou omáčku Tamari.

Podáváme ideálně s potravinami s vysokým obsahem vitamínu C:

  • kysaným zelím
  • pickles
  • šípkovým čajem

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.