Kváskový závin

Kromě červené řepy miluju mák. Náplně si vždy vařím více, protože ji asi 1/3 sním lžičkou ?. Jednak je skvělá, a také má vyživující hodnotu pro naši krev, vzhledem k tomu, že ji sladím datlemi a přidávám do ní mletý černý sezam.

Použijete-li na přípravu kváskového těsta dobrý pšeničný kvásek, bude závin skvělý i několik dní. Samozřejmě čím více dáte náplně, tím bude vláčnější. Nerada jím jen těsto s minimálním obsahem náplně.

Suroviny na přípravu odpovídajícího množství kvásku:

  • 70 g špaldové mouky jemně mleté
  • 80 g vody
  • 1 PL kvásku

Vše smícháme a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit v míse přikryté folií při pokojové teplotě.

Suroviny na přípravu těsta:

  • 500 g špaldové mouky jemně mleté
  • 1 vejce z domácího chovu
  • 100 g rýžového /pšeničného sirupu/ třtinového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla/ghí
  • cca 250-300 ml rýžového mléka/vody dle hustoty těsta
  • 150 g kvásku
  • Nastrouhaná citronová kůra nebo 3 kapky citronové esence
  • špetka soli

Těsto postup:

  1. Všechny suroviny přidáme k rozkvašenému kvásku.
  2. Rýžové mléko nebo vodu přiléváme postupně, abychom zpracovali pružné těsto.
  3. Mísu s těstem přikryjeme folií a necháme 4 hodiny prokvasit.
  4. Těsto rozdělíme na dva díly.
  5. Každý díl rozválíme na obdélník a poklademe vychladlou makovou náplní.
  6. Zavineme a dáme na plech.
  7. Troubu vyhřejeme na 180°C a pečeme dokud nám povrch těsta nezrůžoví. Přibližně 30 minut.

Z tohoto těsta lze také připravit:

  • Buchty (viz foto)
  • Podle mě se takto dělaly pravé české buchty, kter nosil pohádkový Honza v ranečku ? Tenkrát totiž kvasnice nebyly ??
  • Koláče
  • ježky (viz foto)

Poznámka:

  1. Použijeme-li místo rýžového mléka vodu, bude těsto méně sladké.
  2. Sladkost závinu (buchet, ježků) lze regulovat i oslazením náplně.
  3. Jako náplň používám:
  • makovou náplň
  • tvarohovou náplň
  • ježky plním i domácí nutelou

Maková náplň:

  • 250 g máku
  • 50 g černého sezamu
  • 200 g sušených datlí bez pecek
  • 250 ml vody
  • 3 kapky potravinářské esence citron/pomeranč
  • 1/2 ČL skořice

Postup přípravy:

  1. Černý sezam a mák si nameleme.
  2. Obojí nasypeme do hrnce, přilijeme vodu a přidáme sušené datle.
  3. Vše společně povaříme a rozmixujeme, aby nebylo poznat, že jsou v náplni datle..
  4. Dochutíme esenci a skořicí.
  5. Necháme vychladnout.

Poznámka:

  • Je-li náplň málo sladká, můžeme dosladit datlovým sirupem. A příště dejte více datlí. ?
11 Comments

Napsat komentář: Stanka Čičmancová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *