Kyselo

Jedna z nejoblíbenějších polévek mého ranného dětství a stále mezi favority patří. Vařila jsem ji už v 10 letech a to se nyní úspěšně blížím k padesátce 🤦‍♀️😁🙏

Je to polévka ze žitného kvasu, ze kterého se dříve pekly žitné kváskové chleby, ale i chleby pšeničné, než ho z pekařství vytlačily kvasnice😩. Kdo má doma žitný kvásek, stačí ho namnožit a druhý den uvařit kyselo nebo takto zdělat přebytky kvásku :-). Už to, že se polévka zahušťuje prokvašenou žitnou moukou, z ní dělá mnohem stravitelnější potravinu. Žito z pohledu tradiční čínské medicíny pomáhá vytvářet svalstvo, vysušuje vlhkost, vodnatost těla, zvyšuje tělesnou sílu, vytrvalost, pomáhá nervům, vlasům a kostem a určitě dohledáte i další jeho účinky. Škoda, že se na našich stolech vyskytuje tak málo 🙁

Polévka je lehce nakyslá, až neznatelně, máte-li čerství žitný kvásek. Je-li kvásek starší, bude polévka kyselejší. Záleží tedy na vytříbenosti chutí, stejně tak jako v Krkonošské pohádce, kde Trautenberk hulákal: „To kyselo je moc kyselé, ten bramborák je moc bramborový.“. Zřejmě tedy byla polévka ze starého žitného kvasu 😀

Je to ideální polévka podzimních dní!

Chcete-li o polvéce vědět něco více, zde je odkaz na vysílání Kouzelných bylinek, kde jsem ho před lety připravovala 😀

Suroviny na 4 porce:

  • 700 ml vody
  • 400 g brambor
  • 120 g cibule
  • 3-5 PL žitného kvásku (záleží na jeho hustotě) plus 200 ml vody
  • 2 PL tuku (ghí/ olej)
  • Hrst sušených lesních hub
  • 1⁄2 lžičky kmínu (mletého nebo celého)
  • 3 vejce
  • Máslo/ghí pod vajíčka
  • 1 ČL soli

Postup přípravy:

  1. Na ghí nebo olej osmahneme na jemno pokrájenou cibuli.
  2. Přidáme oloupané a na menší kostičky nakrájené brambory, kmín a sušené houby. Necháme chvilku v hrnci rozvonět.
  3. Přilijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí brambor.
  4. Požadované množství kvásku si důkladně rozmícháme ve studené vodě (cca 200 ml), aby nám nezůstaly hrudky. 
  5. Za stálého míchání, nejlépe přes řidší cedník, vlijeme kvásek do polévky. Jinak se mohou v polévce vytvořit žmolky.
  6. Kvásek dobře provaříme, okolo 5 minut. Dochutíme solí.
  7. Do hotového kysela lze vmíchat smažená vajíčka na pánvičce.

Poznámka: ve veganské verzi stačí vynechat vajíčka a použít olej místo másla.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *