Kyselo
Jedna z nejoblíbenějších polévek mého ranného dětství a stále mezi favority patří. Vařila jsem ji už v 10 letech a to se nyní úspěšně blížím k padesátce 🤦♀️😁🙏
Je to polévka ze žitného kvasu, ze kterého se dříve pekly žitné kváskové chleby, ale i chleby pšeničné, než ho z pekařství vytlačily kvasnice😩. Kdo má doma žitný kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More, stačí ho namnožit a druhý den uvařit kyselo nebo takto zdělat přebytky kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More :-). Už to, že se polévka zahušťuje prokvašenou žitnou moukou, z ní dělá mnohem stravitelnější potravinu. Žito z pohledu tradiční čínské medicíny pomáhá vytvářet svalstvo, vysušuje vlhkost, vodnatost těla, zvyšuje tělesnou sílu, vytrvalost, pomáhá nervům, vlasům a kostem a určitě dohledáte i další jeho účinky. Škoda, že se na našich stolech vyskytuje tak málo 🙁
Polévka je lehce nakyslá, až neznatelně, máte-li čerství žitný kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More. Je-li kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More starší, bude polévka kyselejší. Záleží tedy na vytříbenosti chutí, stejně tak jako v Krkonošské pohádce, kde Trautenberk hulákal: “To kyselo je moc kyselé, ten bramborák je moc bramborový.”. Zřejmě tedy byla polévka ze starého žitného kvasu 😀
Je to ideální polévka podzimních dní!
Chcete-li o polvéce vědět něco více, zde je odkaz na vysílání Kouzelných bylinek, kde jsem ho před lety připravovala 😀
Suroviny na 4 porce:
- 700 ml vody
- 400 g brambor
- 120 g cibule
- 3-5 PL žitného kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More (záleží na jeho hustotě) plus 200 ml vody
- 2 PL tuku (ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More/ olej)
- Hrst sušených lesních hub
- 1⁄2 lžičky kmínu (mletého nebo celého)
- 3 vejce
- Máslo/ghí pod vajíčka
- 1 ČL soli
Postup přípravy:
- Na ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More nebo olej osmahneme na jemno pokrájenou cibuli.
- Přidáme oloupané a na menší kostičky nakrájené brambory, kmín a sušené houby. Necháme chvilku v hrnci rozvonět.
- Přilijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí brambor.
- Požadované množství kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More si důkladně rozmícháme ve studené vodě (cca 200 ml), aby nám nezůstaly hrudky.
- Za stálého míchání, nejlépe přes řidší cedník, vlijeme kvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More do polévky. Jinak se mohou v polévce vytvořit žmolky.
- KvásekKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More dobře provaříme, okolo 5 minut. Dochutíme solí.
- Do hotového kysela lze vmíchat smažená vajíčka na pánvičce.
Poznámka: ve veganské verzi stačí vynechat vajíčka a použít olej místo másla.