Letní rajčatová polévka

Dnešní recept je „co dům dal“ ?. Koukla jsem se do lednice, obešla zahrádku a polévka byla na talíři ?. Píšu to proto, kdyby Vás překvapila variabilita a malé hmotnosti různých zelenin. Prostě to, co bylo doma, z toho se vařilo.

Letní rajčatová polévka

Suroviny:

  • 350 g rajčat
  • 150 g mrkve
  • 60 g zelených fazolových lusků
  • 60 g květáku
  • 60 g cukety
  • 120 g rajčatové omáčky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 700 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • ½ ČL směsi sušených bylinek – tymián, saturejka, smil
  • 3 bobkové listy
  • 3-4 PL rýžového sirupu
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL vody z pickles/jablečného octa/umeocta
  • Kousek řasy wakame
  • olivový olej

Postup přípravy:

  1. Cibuli pokrájíme najemno, česnek na plátky.
  2. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky. Fazolky, květák, cuketu opláchneme a nakrájíme na menší kousky.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli do zlatova, přidáme plátky česneku a ještě chvíli restujeme.
  4. Do směsi cibule a česneku vsypeme připravené koření (bobkový list a sušené bylinky) a necháme rozvonět. Stačí chvilka, abychom ho nespálili, zhořklo by.
  5. Přidáme připravená nakrájená rajčata, řasu wakame a ostatní zeleninu.
  6. Zalijeme 700 ml vody, přidáme sůl a povaříme asi 10 minut, do změknutí zeleniny.
  7. Vyndáme bobkové listy, odebereme asi ¼ směsi a rozmixuje do hladka. Vlijeme zpět do polévky.
  8. Hotovou polévku ochutíme rýžovým sirupem, vodou z pickles (nebo jablečným octem/umeoctem) a dle chuti dosolíme.
  9. Zdobíme klíčky, čerstvou bazalkou.

Podáváme:

  • Zakápnuté olejem a ovesnou /rýžovou či kravskou smetanou
  • Ozdobené bylinkami (bazalka, tymián, celerová nať…)
  • Obohacené klíčky
  • Chceme-li mít polévku výživnější, můžeme ji doplnit:
    • o buď vařenou rýží/slzovkou/quinou
    • o nebo tempehem

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *