Litý koláč s ovocem

Tentokrát jedna “klasika” z třeného těsta s vajíčky, třtinovým cukrem a zakysanou smetanou. Koláč nevydržel v lednici ani 24 hodin ?.

Suroviny:

  • 3 domácí vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 300 ml mléka (kravské, mandlové, rýžové, kokosové – dle vašeho stravování)
  • 150 ml olivového oleje
  • 150 g ječné mouky
  • 150 g jemné celozrnné špaldové mouky
  • 1 balení kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů- tzv. vinného kamene
  • nastrouhaná citronová kůra z neošetřeného citronu nebo 2 kapky citronové esence do jídla
  • sezonní ovoce – já použila muchovník a jahody
  • 2 balení (cca 400 g) zakysané smetany
  • datlový sirup

Postup přípravy:

  1. Vajíčka vyšleháme s třtinovým cukrem do světlé nadýchané pěny.
  2. Postupně přilijeme olej a mléko, krátce zamícháme.
  3. Přisypeme oba druhy mouky, které jsme smíchali s vinným kamenem.
  4. Do hotového těsta lehce vmícháme citronovou kůru nebo esenci.
  5. Těsto nalijeme na plech, poklademe ovocem a upečeme při 160°C asi 40 minut. Upečení kontrolujeme špejlí.
  6. Zakysanou smetanu smícháme s datlovým sirupem. Množství sirupu volíme podle toho, jak chceme mít výslednou smetanu sladkou.
  7. Vychladlý koláč poklademe ovocem a navrch natřeme zakysanou smetanu.

Tip:

  • Mléko volíme podle toho, zda konzumujeme mléčné výrobky či nikoli. Já preferuji buď mandlové nebo kokosové mléko. V krajním případě lze použít vodu.
  • Chceme-li mít koláč bezlepkový, použijeme pohankovou mouku.
  • Zakysanou smetanu lze nahradit agarem, který povaříme v hroznové šťávě a nalijeme na ovoce.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *