Litý kváskový bezlepkový koláč

Máte chuť na něco sladkého a ještě jste nezačali s odlehčenou stravou, díky mrazům v posledních dnech?? Zkuste tento rychlý a jednoduchý bezlepkový kváskový koláč. Díky zvolené mouce a jejím prokvašením kváskem, je koláč lehčeji stravitelný než běžné koláče. Ke slazení jsou použité rozmixované datle. Jejich použití je důležité proto, že nezvedají glykemickou křivku a lidé s diabetem si mohou vzít kousek tohoto koláče, aniž by se jim glykémie výrazně zvýšila.

Litý kváskový bezlepkový koláč

Suroviny na přípravu odpovídajícího množství kvásku:

  • 170 g rýžové mouky z rýže natural nebo bílé lepivé rýže
  • 140 g vody
  • 1 PL bezlepkového kvásku

Vše v míse smícháme a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit přikryté folií při pokojové teplotě.

Suroviny:

  • 310 g kvásku (to je ten připravený rozkvas, viz výše)
  • 280 g pohankové mouky jemně mleté
  • cca 230 ml rýžového mléka
  • 80 g rýžového sirupu
  • 30 g rozpuštěného másla nebo oleje
  • nastrouhaná citronová kůra nebo 3 kapky citronové esence
  • špetka soli

Těsto postup:

  1. Doporučuji si vždy připravit čerstvou mouku z pohanky namletím na mlýnku na obilí.
  2. Z uvedených surovin zaděláme těsto, které nalijeme na vymazaný plech nebo vyložený papírem na pečení.
  3. Necháme vykynout přikryté folií 2-3 hodiny.
  4. Po vykynutí opatrně potřeme těsto datlovým krémem a posypeme sezonním ovocem.
  5. Na ovoce nasypeme bezlepkovou drobenku.
  6. Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30-40 minut při 170°C.

Datlový krém

Suroviny:

  • 90 ml kokosového mléka
  • 230 g datlového pyré
  • 15 g vanilkového pudinkového prášku

Uvedené suroviny smícháme dohromady a opatrně natřeme na vykynuté těsto.

Datlového pyré

Suroviny:

  • 140 g vypeckovaných datlí
  • 100 g vody

Postup přípravy:

  1. Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
  2. Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
  3. Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.

Drobenka

Suroviny:

  • 8 PL rýžové/pohankové mouky (kdo má mlýnek na obilí, doporučuji umlet celozrnnou rýži)
  • 4 PL rýžového sirupu
  • 2 PL kokosového tuku/ghí
  • Špetka skořice

Postup přípravy:

  1. Kokosový tuk/ghí rozehřejeme a přidáme rýžový sirup.
  2. Opět prohřejeme a přisypeme rýžovou mouku a skořici.
2 Comments

Napsat komentář: Marcela Klancová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *