Marinovaný losos

Doma mi řekli, že je to nejlepší úprava lososa, kterou jsem připravila. Jsem si vědoma, že v marinádě je použita surovina, kterou zřejmě většina z Vás nebude mít doma standardně v potravinových zásobách. Jedná se o mirin. V makrobiotické kuchyni je to běžně používaná surovina, ale obávám se, že u většiny populace se jedná spíše o neznámé dochucovadlo. Zkuste si koupit malé balení mirinu na vyzkoušení. Je velmi trvanlivý. Vydrží mnohem déle, než je jeho minimální trvanlivost, aniž by se jakkoli znehodnotil.

Tento recept jsem připravovala včera (11.5.2020) v pořadu Sama doma společně se sladkou chilli omáčkou. Pokud byste se chtěli podívat na jednotlivé vstupy, najdete je zde:

  1. vstup
  2. vstup

Suroviny na 2 porce:

  • 300 g lososa
  • 4 PL sójové omáčky Shoyu (nebo Tamari u bezlepkové varianty)
  • 3 PL sladké chilli omáčky
  • 2 PL mirinu nebo sladkého rýžového vína
  • 2 ČL třtinového cukru
  • 1 ČL citronová kůra
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm plátek čerstvého zázvoru
  • Špetka soli

Postup přípravy:

  1. V kastrůlku promícháme třtinový cukr, sójovou omáčku, chilli omáčku, mirin, citronovou kůru, nadrobno nakrájený zázvor a česnek. Připravenou marinádu povaříme jednu minutu a necháme vychladnout.
  2. Lososa nakrájíme na porce a vložíme ho do připravené marinády. Necháme marinovat nejméně po dobu 60 minut v lednici, lze i přes noc.
  3. Troubu rozehřejeme na 200°C. Marinovaného lososa klademe na plech vyložený pečícím papírem.  Dáme péci do vyhřáté trouby asi na 13 minut. Losos by měl mít zlatavou kůrčičku, ale uvnitř by měl zůstat krásně šťavnatý.
  4. Zbylou marinádu, kterou jsme nepoužili k nakládání lososa, opět zahřejeme a použijeme ji jako zálivku na připravenou zeleninu k lososu.

Zelenina k lososu:

  • hrst zelených fazolových lusků nebo chřestu
  • 2 mrkve
  • červená paprika

Postup přípravy:

  1. Zelené fazolové lusky pokrájíme na stejně dlouhé kousky.
  2. Mrkev a papriku očistíme a pokrájíme na nudličky stejně dlouhé jako jsme pokrájely fazolové lusky.
  3. Do hrnce dáme vodu, přivedeme k varu a fazolky povaříme do změknutí.
  4. Vyndáme je z hrnce a do stejné vody vložíme připravenou mrkev. Chvíli ji povaříme, aby trochu změkla, ale zůstala lehce křupavá i po krátkém povaření.
  5. Fazolky, mrkev a syrovou nakrájenou papriku zalijeme zbylou povařenou marinádou a promícháme.
  6. Takto upravenou zeleninu podáváme k upečenému lososu.

Poznámka:

Zelené fazolové lusky lze zaměnit:

  • chřestem v chřestové sezoně
  • špagetovou dýní v dýňové sezoně
  • brokolicí
  • lístky syrového špenátu

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *