Mrkvový dip

Ještě nás čekají minimálně dva krásné dny, které svým počasím dovolují více syrové zeleniny. Kdybyste měli chuť na salát a nevěděli, čím si tu nakrájenou zeleninu „spojit“, zkuste tento mrkvový dip.

Já ho používám především:

  • k pečené zelenině, kterou kombinuji s zelnými lístky rukoly, polníčku, řeřichy, ale samozřejmě variací a kombinací je moc ?
  • ke karbanátkům
  • do tortil/pohankových palačinek s různými nápněmi namísto majonézy
  • v létě do salátů ze syrové zeleniny
  • a samozřejmě jako dip, například k řapíkatému celeru, okurce,….
Mrkvový dip

Suroviny:

  • 150 g mrkve
  • 60 ml kokosového mléka
  • 30 g kešu
  • 15 g kokosového tuku
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ČL citronové šťávy
  • 1 ČL lahůdkového droždí
  • ½ ČL soli
  • olivový olej

Postup přípravy:

  1. Mrkev očistíme, nakrájíme na tenké plátky a společně s kešu dáme do hrnce.
  2. Zalijeme menším množstvím vody a přivedeme k varu. (Vody dáme tolik, aby nám po uvaření mrkve doměkka téměř žádná v hrnci nezbyla.) Vaříme do změknutí mrkve.
  3. Mezitím oloupeme cibuli a česnek.
  4. Na olivovém oleji orestujeme na jemno pokrájenou cibuli a česnek do zlatova.
  5. Vše – vařenou mrkev s kešu a směs cibule a česneku, kokosové mléko, kokosový tuk dáme do mixeru, přidáme lahůdkové droždí a mixujeme do hladké hmoty.
  6. Dip dochutíme solí a citronovou šťávou.

Poznámka: Osoby trpící celiakií vynechají lahůdkové droždí.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *