Muffiny

Suroviny na přípravu 12 vyšších muffinů:

„Suché suroviny“:

260 g ječné mouky

100 g hořké čokolády nakrájené na malé kousky (1/3 si ponecháme stranou na posypání muffinů)

30 g kakaa

1 ČL sody

½ ČL soli

½ ČL skořice

„Mokré suroviny“:

120 g rozpuštěného másla

1 vejce

Nastrouhaná citronová kůra z bio citronu

Voda/kokosové mléko/rýžové mléko dle potřeby

bobulové ovoce – rybíz, borůvky, maliny

Postup:

  1. K připravenému datlovému pyré/ datlové marmeládě přidáme ostatní suroviny, které jsou uvedené v “mokré směsi” a pořádně zamícháme.
  2. Čokoládu si nakrájíme na malé kousky.
  3. Odděleně smícháme suché suroviny a potom vše lehce zamícháme, suché a mokré suroviny dohromady.
  4. Podle potřeby dolijeme vodu nebo rýžové, kokosové mléko.
  5. Těsto by mělo mít hustoty asi jako těsto na litý koláč.
  6. Důležité je těsto nepřemíchat!!!!! (jinak jsou muffiny tuhé a stále uvnitř mazlavé)
  7. Těsto klademe do formiček na muffiny, které vyložíme papírovým košíčkem.
  8. Povrch těsta posypeme zbylou čokoládou a pečeme při 175°C cca 20 minut.

Suroviny na přípravu datlového pyré/ marmelády:

400 g vypeckovaných datlí

300 g vody

Postup přípravy:

  1. Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.
  2. Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.
  3. Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.

Poznámka:

  • Při ,bezlepkové dietě, použijeme pohankovou mouku.
  • Při ,bezlaktozové dietě, nahradíme máslo olejem.

#sladké

Tags:

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *