Obrácený hruškový koláč
Posted On 6. 9. 2017
Tak nevím jestli jsem slabý kus lidské populace, ale začátek školního roku je pro mě vždy náročný. I když se dopředu psychicky připravuji, že to bude v klidu, tak mě to stojí poměrně hodně sil ?
Chce to něco na nervy – tj sladké, ale aby to bylo bez výčitek, že se cpu cukrem ?. Tento koláč milují i děti. Ráda jim udělám radost, když to jde ?
Obrácený hruškový koláč je stravitelnější vzhledem k volbě surovin a použitých sladidel. Dáte-li si práci s výběrem hrušek, aby byly vyzrálé a sladké, můžete ubrat množství medu nebo rýžového sirupu v receptu.
Suroviny:
- 2-4 hrušky podle velikosti
- 4 PL medu
- 140 g rýžového sirupu
- 1 vejce
- 2 PL vody
- 2 PL citronové šťávy
- 100 g másla/ghí
- 2 ČL vinného kamene
- 170 g ječné celozrnné mouky
- skořice
Postup přípravy:
- Kulatou zapékací formu vyložíme papírem na pečení (je nutný!).
- Hrušky oloupeme, přepůlíme a nakrájíme podélně na plátky.
- Papír potřeme medem a klademe na něj plátky hrušek do tvaru vějíře.
- Posypeme skořicí a navrch rozetřeme v slabé vrstvě těsto.
Těsto-postup:
- Nejdříve si rozpustíme máslo/ghí.
- Do vyšší šlehací nádoby nalijeme rýžový sirup, přidáme vejce a trochu prochladlé rozpuštěné máslo.
- Vyšleháme do hladké hmoty.
- Přilijeme citronovou šťávu a vodu a opět promícháme.
- V míse smícháme ječnou mouku, vinný kámen a přilijeme tekutou směs.
- Vše promícháme a natřeme na pokrájené hrušky.
- Pečeme cca 30-40 minut při 160°C.
Tip: Pro bezlepkovou variantu použijeme pohankovou mouku.