Oříškové muffiny z ovesných vloček
Posted On 17. 3. 2021
Dnes přidávám recept, který považuji za skvělý, v rámci stravování u bezlepkové diety z hlediska výběru bezlepkové mouky :-D.
Suroviny na 12 větších muffinů:
- 210 g ovesných vloček (bezlepkových)
- 200 g vlašských ořechů, plus pár na ozdobu muffinů
- 170 g třtinového cukru
- 130 g másla
- 130 ml kefíru nebo acidofilního mléka
- 2 vejce
- 1 jablko o váze cca 170 g
- 8 g jedlé sody
- Nastrouhaná citronová kůra z bio citronu
Postup přípravy:
„suché“ suroviny:
- Ovesné vločky vložíme do mixeru nebo do mlýnku na kávu a rozmixujeme na mouku.
- Vzniklou ovesnou mouku nasypeme do mísy a do mixeru vložíme ořechy. Opět rozmixujeme najemno a přisypeme k mouce.
- Přidáme 130 g třtinového cukru, nastrouhanou citronovou kůru a jedlou sodu. Vše důkladně promícháme.
„mokré“ suroviny:
- Na pánev nalijeme 50 ml vody a přidámte nadrobno pokrájené jablko. Nemusíme ho loupat, je-li v bio kvalitě. Jablko pomalu dusíme ve vodě do lehkého změknutí.
- Přisypeme zbývající cukr – 40 g a pomalu zahříváme. Jakmile začne cukr karamelizovat, přidáme do pánve máslo a necháme ho rozpustit.
- Tuto směs můžeme nalít do špinavé nádoby od mixeru, přilijeme acidofilní mléko (to ochladí teplá jablka) a až potom vajíčka. Vše chvíli mixujeme v jednolitou směs.
- Pokud jste si připravovali mouku v mlýnku na kávu, stačí „mokré suroviny“ důkladně promíchat metlou.
- Nyní smícháme „suché“ a „mokré“ suroviny v jednolité těsto a necháme asi 5 minut odpočinout. Já si mezitím připravuji vlastní košíčky na muffiny, aby byly vyšší a tím pádem by mohli být větší a vyšší i muffiny. Jak se košíčky dělají najdete na tomto odkazu.
- Vzniklé těsto je i po odpočinutí řidší. Opatrně ho plníme do košíčků a povrch sypeme vlašskými oříšky.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca 20 minut. Stav upečení kontrolujeme špejlí.
Poznámka:
- Při bezlaktozové dietě nahradíme kefír alternativním mlékem nebo vodou a j-li potřeba tak také nahradíme máslo olejem.
- Lze nahradit cukr javorovým sirupem nebo datlovým (ten změní barvu muffinů) a ubrat množství kefíru.