Oříškové trojhránky

Toto je můj vánoční favorit ?. Stačí mi pár kousků, přeci jen je v receptu dost másla a ořechů. To že tam není cukr, nezachrání větší množství tuku ?. Ale věřte, že si těch pár kousků patřičně vychutnám. I zdravějšího cukroví nemůžeme sníst plný talíř…. teda vlastně můžeme, ale asi nám po tom nebude zrovna nejlépe.

Toto cukroví mám ráda ještě z důvodu, že nemusím nic vyvalovat, vykrajovat a lepit. Ne, že bych to dělala nerada, ale po datlovém cukroví a lineckém přeci jen uvítám rychlovku ?

Těsto

Suroviny:

  • 170 g pšeničné mouky (pohanková mouka pro bezlepkovou variantu)
  • 30 g kukuřičného škrobu (nebo 1 vanilkový pudink)
  • 130 g rýžového sirupu
  • 100 g másla

Postup přípravy:

  1. Vypracujeme těsto a necháme asi 2 hodiny v chladu odpočinout aby celozrnná mouka nasála tekutinu ze sirupu.
  2. Těsto namačkáme na menší plech (cca 30×40 cm) vyložený papírem na pečení. (pokud by Vám to nešlo, nechte těsto v teple více změknout)
  3. Hotové těsto vložíme do chladu a připravíme si náplň.
  4. Navrch rozetřeme lehce vychladlou oříškovou směs.
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně 20-30 minut.
  6. Ještě teplé nakrájíme na čtverce, které pak příčně přepůlíme. Tím vzniknou trojhránky.
  7. Chceme-li mít trojhránky malinké, rozpůlíme vzniklé trojhránky na polovinu.

Oříšková směs

Suroviny:

  • 200 g mletých lískových oříšků (nebo směs vlašských a lískových oříšků)
  • 90 g rýžového sirupu
  • 60 g medu
  • 70 g másla
  • 3 ČL kukuřičné mouky

Postup přípravy:

  1. Oříšky rozmixujeme tak, aby tam zůstaly i větší kousky. Rozhodně ne na jemno.
  2. Máslo, med a rýžový sirup dáme do kastrůlku a rozpustíme.
  3. Přidáme nadrcené oříšky a mouku. Vše přivedeme k varu, povaříme asi 1 minutu a vypneme.
  4. Získanou ořechovou směs necháme chvilku vychladnout.
  5. Když vám moc vychladne, nejde pak natírat na těsto.

Poznámka:

Použijeme-li při přípravě těsta pohankovou mouku, získáme bezlepkové cukroví.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *