Ovocný koláč s mandlovou moukou (bezlepkový)

Moc dobrý koláč i v bezlepkové variantě. Za mě je skvělá varianta s jahodami a rebarborou nebo s višněmi. Ale volba ovoce je čistě na každém, dle jeho chuti.

Suroviny na koláčovou formu o průměru 32 cm.  

  • 200-250 g malin, borůvek, třešní, višní nebo meruněk, jahod i s rebarborou
  • 160 g mandlové mouky
  • 140 g ječné mouky/ v případě bezlepkové varianty mám vyzkoušenou pohankovou mouku
  • 130 g změklého másla
  • 120 g třtinového cukru (lze i méně klidně 110 g, záleží na sladkosti ovoce)
  • 3 vejce (žloutky a bílky odděleně)
  • 60 ml mléka/vody
  • 1 ČL sody
  • citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • Mandlové lupínky na posypání

Postup přípravy:

  1. Oddělíme žloutky od bílků.
  2. Žloutky utřeme s třtinovým cukrem do světlejší hmoty.
  3. Přidáme změklé máslo a opět třeme. Přilijeme vodu a zamícháme.
  4. V míse si dobře promícháme pohankovou mouku, mandlovou mouku a sodu.
  5. Vyšleháme si bílky do hustého sněhu.
  6. Troubu dáme předehřát na 170 °C.
  7. Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  8. Do žloutkové směsi přimícháme připravenou moučnou směs, citronovou kůru a promícháme.
  9. Opatrně vmícháme sníh z bílků.
  10. Těsto navrstvíme do připravené formy, posypeme ovocem, mandlovými lupínky a dáme péci při 170°C cca 45-55 minut.
  11. Zda je koláč upečený kontrolujeme špejlí.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *