Ovocný koláč s mandlovou moukou (bezlepkový)
Posted On 7. 5. 2023
Moc dobrý koláč i v bezlepkové variantě. Za mě je skvělá varianta s jahodami a rebarborou nebo s višněmi. Ale volba ovoce je čistě na každém, dle jeho chuti.
Suroviny na koláčovou formu o průměru 32 cm.
- 200-250 g malin, borůvek, třešní, višní nebo meruněk, jahod i s rebarborou
- 160 g mandlové mouky
- 140 g ječné mouky/ v případě bezlepkové varianty mám vyzkoušenou pohankovou mouku
- 130 g změklého másla
- 120 g třtinového cukru (lze i méně klidně 110 g, záleží na sladkosti ovoce)
- 3 vejce (žloutky a bílky odděleně)
- 60 ml mléka/vody
- 1 ČL sody
- citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
- Mandlové lupínky na posypání
Postup přípravy:
- Oddělíme žloutky od bílků.
- Žloutky utřeme s třtinovým cukrem do světlejší hmoty.
- Přidáme změklé máslo a opět třeme. Přilijeme vodu a zamícháme.
- V míse si dobře promícháme pohankovou mouku, mandlovou mouku a sodu.
- Vyšleháme si bílky do hustého sněhu.
- Troubu dáme předehřát na 170 °C.
- Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Do žloutkové směsi přimícháme připravenou moučnou směs, citronovou kůru a promícháme.
- Opatrně vmícháme sníh z bílků.
- Těsto navrstvíme do připravené formy, posypeme ovocem, mandlovými lupínky a dáme péci při 170°C cca 45-55 minut.
- Zda je koláč upečený kontrolujeme špejlí.