Ovocný krambl s tvarohem
Krambl asi většina doma peče. Přijde mi to jako skvělá svačina nebo odpolední zákusek. Dá se připravit do malých zapékacích misek jako jednotlivé porce. Naposledy jsem pekla jablečný krambl s rozinkami a skořicí. Hodně mi vůní připomínal štrůdl. Za mě byl skvělý, ale dcera to okomentovala slovy: “Je moc dobrý, ALE chybí tam tvaroh.” A nandala si na porci kramblu asi polovinu balení tvarohu. Chvíli na ni koukám, a pak mi došlo, že by ten tvaroh mohl klidně být součástí toho kramblu. Hned jsem to vyzkoušela a je úplně skvělý. Ve všech variantách (jablka, hrušky, švestky, ringle) nám krambl doplněný o tvaroh chutnal víc. Buď máme tvarohové období 😀 nebo je to prostě lepší. To už nemohu posoudit, ale budu moc ráda za zpětné vazby, jestli je tato kombinace pro vás chutnější! 🙂
Chcete-li bezlepkovou variantu, stačí použít bezlepkové ovesné vločky a pohlídat si, aby použitý škrob do pudinku byl také bezlepkový.
Kdo by chtěl vidět, jak ho připravuji v pořadu Sama doma ze dne 31.10.2023, tak zde je odkaz.
Suroviny na 2 porce/zapékací miska velikosti cca 26 x 15 cm:
- 300 g ovoce:
- Jablka, rozinky, med nebo třtinový cukr, skořice
- Hrušky, med nebo třtinový cukr, citronová kůra, skořice (TIP: pro ty, které zajímá čínská dietetika je skvělé do hrušek přimíchat 1 hodinu vařenou a pokrájenou BAIHE – 25 g v suchém stavu na podporu plic)
- švestky nebo ringle, datlový sirup, skořice
- 1 polévková lžíce citronové šťávy u sladkého ovoce
- Pokud je ovoce hodně šťavnaté, doporučuji do něj vmíchat zarovnanou lžičku kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
Tvarohová vrstva:
- 250 g tvarohu
- 30 – 40 g třtinového cukru nebo medu
- 10 g kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
- Citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu
Promícháme na hladký tvaroh.
Drobenka:
- 70 g mouky ječné/ z ovesných vloček (bezlepkových)
- 50 g ovesných vloček (bezlepkových)
- 50 g medu
- 40 g rozpuštěného másla
- 30 g pokrájených ořechů (vlašské, lískové)
Vše smícháme do hrudek.
Postup přípravy:
- Zapékací misku vytřeme máslem.
- Jablka/hrušky/nebo jejich kombinaci nastrouháme nahrubo, švestky, ringle pokrájíme.
- Osladíme, přilijeme citronovou šťávu a promícháme se skořicí.
- Troubu rozehřejeme na 170°C.
- Navrstvíme do zapékací misky. Na ovocnou vrstvu natřeme připravený tvaroh a posypeme drobenkou.
- Vše zapékáme 35 minut při 170°C. Dle potřeby přikryjeme vrch dezertu alobalem, kdyby se drobenka pekla rychle.