Pečená paprikovo-rajčatová polévka
Posted On 14. 8. 2018
Letošní horké léto nám přineslo nadúrodu paprik, rajčat, cuket a dalších plodů. Pečená rajčata dělám každý týden a v této polévce jsou také použita.
Polévka mně nadchla svou chutí, ale já mám moc ráda pečené papriky v kombinaci s mrkví. Když už se s tím dělám, upeču si těch mrkví více a použiji je pak do různých pomazánek s luštěninami nebo do salátů s quinou, rukolou a další zeleninou.
Suroviny na 3-4 porce:
- 700 g rajčat
- 400 g mrkve
- 350 g červených paprik
- 100 ml ovesné smetany nebo kokosového mléka
- 150 ml rýžového sirupu
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 ČL mletého koriandru
- 1 PL citronové šťávy
- Hrst bylinek – Čerstvý tymián, oregano, saturejka na pečená rajčata
- Čerstvý koriandr na zdobení
- Olej
- Sůl
Postup přípravy:
- Rajčata nakrájíme, posypeme bylinkami, osolíme a zalijeme rýžovým sirupem, dáme péci (viz. recept pečená rajčata)
- Papriky omyjeme.
- Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenčí proužky.
- Vložíme do pekáčku, zakapeme olivovým olejem, posypeme mletým koriandrem a osolíme.
- Dáme péci společně s rajčaty při teplotě 230 °C asi 30-40 minut.
- Po upečení vyjmeme z paprik semínka spolu s jadřincem.
- V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme pokrájenou cibuli, oloupaný a nakrájený česnek.
- Na orestovanou cibuli s česnekem vložíme pečené papriky, mrkve a 2/3 pečených rajčat i se šťávou z plechu.
- Zalijeme 400 ml vroucí vody a chvíli povaříme.
- Do polévky vlijeme 100 ml ovesné smetany/kokosového mléka a rozmixujeme na hladkou polévku. Dle potřeby doléváme vodu na hustotu polévky, kterou máme rádi.
- Do rozmixovaného základu vložíme zbytek rajčat z plechu.
- Hotovou polévku dochutíme solí, citronovou šťávou a dle potřeby i rýžovým sirupem na sladko-kyselou chuť.
Polévku sypeme:
- veganským parmezánem nebo parmezánem
- čerstvým koriandrem
- restovaným česnekem
- můžeme zdobit ještě ovesnou smetanou/kokosovým mlékem
Poznámka:
- U bezlepkové varianty použijeme kokosové mléko.
- Pokud budete rajčata připravovat podle receptu “pečená rajčata“, použijte poloviční množství, tj. to, co je uvedeno zde v receptu a vynechejte sojovou smetanu Shoyu