Pečená paprikovo-rajčatová polévka

Letošní horké léto nám přineslo nadúrodu paprik, rajčat, cuket a dalších plodů. Pečená rajčata dělám každý týden a v této polévce jsou také použita.

Polévka mně nadchla svou chutí, ale já mám moc ráda pečené papriky v kombinaci s mrkví. Když už se s tím dělám, upeču si těch mrkví více a použiji je pak do různých pomazánek s luštěninami nebo do salátů s quinou, rukolou a další zeleninou.

Suroviny na 3-4 porce:

  • 700 g rajčat
  • 400 g mrkve
  • 350 g červených paprik
  • 100 ml ovesné smetany nebo kokosového mléka
  • 150 ml rýžového sirupu
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1 PL citronové šťávy
  • Hrst bylinek – Čerstvý tymián, oregano, saturejka na pečená rajčata
  • Čerstvý koriandr na zdobení
  • Olej
  • Sůl

Postup přípravy:

  1. Rajčata nakrájíme, posypeme bylinkami, osolíme a zalijeme rýžovým sirupem, dáme péci (viz. recept pečená rajčata)
  2. Papriky omyjeme.
  3. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenčí proužky.
  4. Vložíme do pekáčku, zakapeme olivovým olejem, posypeme mletým koriandrem a osolíme.
  5. Dáme péci společně s rajčaty při teplotě 230 °C asi 30-40 minut.
  6. Po upečení vyjmeme z paprik semínka spolu s jadřincem.
  7. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme pokrájenou cibuli, oloupaný a nakrájený česnek.
  8. Na orestovanou cibuli s česnekem vložíme pečené papriky, mrkve a 2/3 pečených rajčat i se šťávou z plechu.
  9. Zalijeme 400 ml vroucí vody a chvíli povaříme.
  10. Do polévky vlijeme 100 ml ovesné smetany/kokosového mléka a rozmixujeme na hladkou polévku. Dle potřeby doléváme vodu na hustotu polévky, kterou máme rádi.
  11. Do rozmixovaného základu vložíme zbytek rajčat z plechu.
  12. Hotovou polévku dochutíme solí, citronovou šťávou a dle potřeby i rýžovým sirupem na sladko-kyselou chuť.

Polévku sypeme:

  • veganským parmezánem nebo parmezánem
  • čerstvým koriandrem
  • restovaným česnekem
  • můžeme zdobit ještě ovesnou smetanou/kokosovým mlékem

Poznámka:

  1. U bezlepkové varianty použijeme kokosové mléko.
  2. Pokud budete rajčata připravovat podle receptu “pečená rajčata“, použijte poloviční množství, tj. to, co je uvedeno zde v receptu a vynechejte sojovou smetanu Shoyu

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *