Pečená rajčata

Pečená rajčata

Nevím, kolikrát jsem už tento recept sdílela na

Jsou dvě možnosti, jak postupovat. Buď můžeme rajčata upéci v troubě nebo je můžeme dusit v hrnci. Pečená rajčata jsou chutnější, ale když jich máte hodně, tak je dušení lepší. Co se týká surovin, tak vše je stejné, jen technologický postup je jiný :-). Při dušení ke konci přidávám listy bazalky a pak vše rozmixuji.

Obojí – jak pečená, tak i dušená rajčata zasteriluji a mám špajz plný pečených rajčat a rajčatovo-bazalkové omáčky 🙂

Suroviny:

  • 1,5 kg rajčat
  • 300 g rýžového sirupu
  • Bylinky – dobromysl, rozmarýn, tymián, saturejka
  • olivový olej
  • 3PL sojové omáčky Tamari
  • sůl

Postup:

  1. Plech vymažeme olivovým olejem.
  2. Rajčata nakrájíme na měsíčky a klademe na vymazaný plech.
  3. Rýžovým sirupem zalijeme rajčata, posypeme bylinkami a polijeme sojovou omáčkou.
  4. Lehce osolíme.
  5. Vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut na 170°C. Ale i déle, záleží, kolik tekutiny rajčata pustí.
  6. Hotová rajčata poznáme tak, že se odpaří šťáva, kterou rajčata pustí a rýžový sirup začne po stranách plechu karamelizovat.
  7. Máme-li jich hodně, můžeme je nandat do sklenic a sterilovat do zásoby – 20 minut při 80°C.

Hotovou směs můžeme použít na přípravu více jídel:

  • Lze namazat na chléb.
  • Jako omáčku na těstoviny – na oleji orestujeme utřený česnek, přidáme pečená rajčata, alternativní smetanu a rozmixujeme.
  • Lze je sterilovat a mít uchované do zásoby.

Poznámka: Lze použít i sojovou omáčku Shoyu. Pak ale nebude výsledná rajčatová omáčka bezlepková. Kdo nemá Shoyu ani Tamari, použije více soli.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *