Pečená rajčata

Nevím, kolikrát jsem už tento recept sdílela na FB. Vysílal se v Kouzelných bylinkách, ale protože dostávám neustále dopisy, kde se dá najít, tak jsem ho pro Vás nafotila a sepsala ?.

 

Jsou dvě možnosti, jak postupovat. Buď můžeme rajčata upéci v troubě nebo je můžeme dusit v hrnci. Pečená rajčata jsou chutnější, ale když jich máte hodně, tak je dušení lepší. Co se týká surovin, tak vše je stejné, jen technologický postup je jiný ?. Při dušení ke konci přidávám listy bazalky a pak vše rozmixuji.

Obojí – jak pečená, tak i dušená rajčata zasteriluji a mám špajz plný pečených rajčat a rajčatovo-bazalkové omáčky ?

 

 

Suroviny:

  • 1,5 kg rajčat

  • 300 g rýžového sirupu

  • Bylinky – dobromysl, rozmarýn, tymián, saturejka

  • olivový olej

  • 3PL sojové omáčky Tamari

  • sůl

 

Postup:

  1. Plech vymažeme olivovým olejem.

  2. Rajčata nakrájíme na měsíčky a klademe na vymazaný plech.

  3. Rýžovým sirupem zalijeme rajčata, posypeme bylinkami a polijeme sojovou omáčkou.

  4. Lehce osolíme.

  5. Vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut na 170°C. Ale i déle, záleží, kolik tekutiny rajčata pustí.

  6. Hotová rajčata poznáme tak, že se odpaří šťáva, kterou rajčata pustí a rýžový sirup začne po stranách plechu karamelizovat.

  7. Máme-li jich hodně, můžeme je nandat do sklenic a sterilovat do zásoby – 20 minut při 80°C.

 

Hotovou směs můžeme použít na přípravu více jídel:

  • Lze namazat na chléb.

  • Jako omáčku na těstoviny – na oleji orestujeme utřený česnek, přidáme pečená rajčata, alternativní smetanu a rozmixujeme.

  • Lze je sterilovat a mít uchované do zásoby.

 

Poznámka: Lze použít i sojovou omáčku Shoyu. Pak ale nebude výsledná rajčatová omáčka bezlepková. Kdo nemá Shoyu ani Tamari, použije více soli.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *