Pečená zeleninová omáčka s batáty

Pečená batátová pomazánka s vlašskými ořechy

Suroviny na 3-4 porce:

  • 600 g rajčat
  • 200 g cukety
  • 300 g batátů
  • 200 g mrkve
  • 1 větší paprika (ideálně červená kapie)
  • 1 malá chilli paprička (nebo sušená)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 60 ml kokosového mléka (nemusí být)
  • ½ ČL mletého kmínu
  • 1 ČL drceného koriandru
  • 1 ČL drceného římského kmínu
  • 3 PL umeocta
  • 1 PL Tamari
  • Sůl
  • olej
  • Čerstvé bylinky – rozmarýnu, tymián, saturejka

Poznámka: Poměr zelenin si můžete upravit podle Vaší chuti. Není důležité, abyste měli přesně např. 300 g batátů… Důležitá je pohoda u vaření 🙂

Postup přípravy – omáčka:

  1. Zeleninu (rajčata, cuketu, papriku, cibuli, česnek) očistíme a nakrájíme na kousky. Rajčata na osminy, cibuli na měsíčky, česnek na ¼, z papriky odstraníme jádřinec a pokrájíme na menší kousky. Komu vadí slupky v jídle, tak si papriku a rajčata oloupe.
  2. Cuketu pokrájíme na malé kousky. Když je mladá, nemusíme ji loupat.
  3. Z chilli papričky ukrojíme takové množství, jak chceme, aby byla omáčka pálivá.
  4. Vše dáme do pekáčku, pokapeme olejem, posypeme římským kmínem a koriandrem. Poklademe bylinkami.
  5. Přidáme 3 PL umeocta.
  6. Pečeme okolo 40 minut na 200°C.
  7. Batáty oloupeme, mrkev očistíme a nakrájíme na malé kousky, (max 2 cm velké).
  8. Vložíme do jiné zapékací formy.
  9. Pokapeme olejem a přidáme mletý kmín.
  10. Vložíme do trouby k pečené zelenině a dále společně pečeme.
  11. Batáty jsou většinou pečené rychleji. Pokud ano, vyndáme je a dopečeme druhou zeleninovou směs, aby byla měkká.
  12. Po dopečení zeleninové směsi ji rozmixujeme.
  13. Omáčku ochutnáme, dochutíme solí a omáčkou Tamari.
  14. Kdo chce, může ji zjemnit kokosovým mlékem.
  15. Do hotové omáčky vmícháme směs pečených batátů s mrkví.
  16. Bohatě posypeme čerstvým koriandrem.

Podáváme s:

  • rýží
  • restovanou cizrnou, mungo klíčky (tím pokrm obohatíte o bílkoviny)
  • čerstvou zeleninou

#bezlepkové #bezlaktózy #vegan #zelenina

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *