Pečená zeleninová polévka s vlašskými ořechy
Posted On 12. 4. 2017
Protože se nám venku ochladilo a mé tělo volá po pečené zelenině, přidávám oblíbený recept. Zároveň se na něj můžete podívat v pořadu Sama doma, kde se dozvíte i další věci navíc ?
Nádhera tohoto receptu spočívá v tom, že z pečené zeleniny můžete udělat hned tři jídla a nestát tak celý den u sporáku ?
Další benefitem je, že kořenová zelenina, v jakékoli tepelné úpravě, hladí naše trávení, náš střed, nezatěžuje střeva a vyživuje naši krev.
Z upečené zeleniny připravíte:
- polévku (viz následující recept)
- pomazánku společně s fazolkami adzuki
- nebo ji servírujete s vařenou obilninou a nějakým “lupením” – bršlice, pampeliška, rukola, polníček, česneková pažitka, česnek medvědí….
Suroviny na 4 porce:
- 600 červené řepy
- 400 g mrkve
- 300 g tuřínu/fenyklu/celeru
- 100 g vlašských ořechů
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej nebo ghí
- 1 ČL směsi -mletého římského kmínu, fenyklu a koriandru
- ½ -1 ČL soli
- 800 ml vroucí vody
- Čerstvé bylinky – rozmarýnu, dobromysl, …
- Lněný olej na zdobení polévky
- Alternativní smetana (ovesná, rýžová)/kokosové mléko
Postup přípravy:
- Zeleninu, kromě cibule, oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
- Dáme do pekáčku, pokapeme ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More (olejem), osolíme, poklademe bylinkami a posypeme kořením.
- Pečeme okolo 40 minut na 175°C.
- Na posledních 20 minut přisypeme vlašské ořechy a pečeme je se zeleninou.
- Mezitím nakrájíme cibuli na malé kousky a zpěníme ji v hrnci na ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More (oleji) do zlatova.
- Stranou si odebereme pečenou zeleninu na zdobení polévky.
- Zbylou pečenou zeleninu dáme do hrnce s orestovanou cibulkou a s kořením.
- Zalijeme vroucí vodou a rozmixujeme do hladka.
- Dochutíme solí a dle potřeby ještě zředíme vodou nebo alternativní smetanou.
Polévku na talíři zdobíme:
- odebranou pečenou zeleninou
- alternativní smetanou
- sypeme jarní cibulkou nebo jinou ostřejší bylinkou – česnek mědvědí, divoká pažitka…..
- zakápneme lněným olejem
Poznámka:
- Kdo chce mít veganskou variantu této polévky, použije olej při pečení zeleniny a při orestování cibulky.
- kdo nechce použít alternativní smetanu, použije kvalitní kravskou smetanu.