Pečená zeleninová polévka s vlašskými ořechy

Protože se nám venku ochladilo a mé tělo volá po pečené zelenině, přidávám oblíbený recept. Zároveň se na něj můžete podívat v pořadu Sama doma, kde se dozvíte i další věci navíc ?

Nádhera tohoto receptu spočívá v tom, že z pečené zeleniny můžete udělat hned tři jídla a nestát tak celý den u sporáku ?

Další benefitem je, že kořenová zelenina, v jakékoli tepelné úpravě, hladí naše trávení, náš střed, nezatěžuje střeva a vyživuje naši krev.

Z upečené zeleniny připravíte:

  • polévku (viz následující recept)
  • pomazánku společně s fazolkami adzuki
  • nebo ji servírujete s vařenou obilninou a nějakým “lupením” – bršlice, pampeliška, rukola, polníček, česneková pažitka, česnek medvědí….

Suroviny na 4 porce:

  • 600 červené řepy
  • 400 g mrkve
  • 300 g tuřínu/fenyklu/celeru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový olej nebo ghí
  • 1 ČL směsi -mletého římského kmínu, fenyklu a koriandru
  • ½ -1 ČL soli
  • 800 ml vroucí vody
  • Čerstvé bylinky – rozmarýnu, dobromysl, …
  • Lněný olej na zdobení polévky
  • Alternativní smetana (ovesná, rýžová)/kokosové mléko

Postup přípravy:

  1. Zeleninu, kromě cibule, oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
  2. Dáme do pekáčku, pokapeme ghí (olejem), osolíme, poklademe bylinkami a posypeme kořením.
  3. Pečeme okolo 40 minut na 175°C.
  4. Na posledních 20 minut přisypeme vlašské ořechy a pečeme je se zeleninou.
  5. Mezitím nakrájíme cibuli na malé kousky a zpěníme ji v hrnci na ghí (oleji) do zlatova.
  6. Stranou si odebereme pečenou zeleninu na zdobení polévky.
  7. Zbylou pečenou zeleninu dáme do hrnce s orestovanou cibulkou a s kořením.
  8. Zalijeme vroucí vodou a rozmixujeme do hladka.
  9. Dochutíme solí a dle potřeby ještě zředíme vodou nebo alternativní smetanou.

Polévku na talíři zdobíme:

  • odebranou pečenou zeleninou
  • alternativní smetanou
  • sypeme jarní cibulkou nebo jinou ostřejší bylinkou – česnek mědvědí, divoká pažitka…..
  • zakápneme lněným olejem

Poznámka:

  • Kdo chce mít veganskou variantu této polévky, použije olej při pečení zeleniny a při orestování cibulky.
  • kdo nechce použít alternativní smetanu, použije kvalitní kravskou smetanu.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *