Pečený lilek s batátový dipem

Dnes jsem jela z farmářských trhů s nádherným lilkem. V lednici mi zbyla batátová pomazánka a recept byl na světě :-). První, kdo tentokrát ochutnal, byla včelka :-).

Je to vhodné pro bezlepkovou dietu a pro lidi s intolerancí laktozy.

Suroviny na 1-2 porce:

  • Lilek
  • Sůl
  • Bylinky – tymián, saturejka

Postup přípravy:

  1. Lilek omyjte a rozkrojte podélně na polovinu.
  2. Na rozkrojené stravě lilek podélně nařezejte.
  3. Osolte a posypte bylinkami.
  4. Vložte do rozehřáté trouby na 180°C.
  5. Pečeme tak dlouho, dokud vrchní strana lilku nezačne zlátnout.

Poznámka:

Pokud máte rádi i jinou pečenou zeleninu, lze ji k lilku přidat. Já jsem tam přidala mrkev a zvlášť do trouby ještě červenou řepu na salát.

Podáváme:

  • S dipem
  • Se zeleninou
  • S zeleninovým salátem
  • A vším, co máte rádi 🙂
  • Dip z batátové pomazánky

Suroviny na 2 porce:

  • 4 PL batátové pomazánky (recept jsem dávala na FB 1.8.2016)
  • 2 ČL arašídového másla
  • 2 ČL citronové šťávy
  • voda
  • Sůl
  • Jarní cibulka

Postup přípravy:

  1. Vše smícháme dohromady.
  2. Přidáme tolik vody, abychom dostali řidší konzistenci.
  3. Dochutíme solí.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *