Pikantní červená čočka
Konečně je venku zima :-). Patří to k životu a vše se pěkně zpomalí. Je to období klidu a odpočinku. V současné době to tak nevypadá, ale pokud si v zimě najdete prostor na odpočinek v takové míře, jaký věnujete práci a jiným fyzickým aktivitám, tak si Vaše tělo nemusí brát energii z rezerv a na jaře nebudete „padat“ jarní únavou. Koneckonců, tak to dělali i naši předci. Seděli na kamnech, drali peří, vyráběli mašlovačky,…
Co se týká jídla, strava by měla to být sytá, výživná a prohřívající. Takové ty „eintopfy“, kde je téměř vše v jednom hrnci. Trochu více okořeněné, ale ne zase moc. Použijte-li ostré koření, na chvilku se zevnitř sice zahřejete, jenže velmi ostrá chuť (např. chilli) otevírá póry v těle a chlad se může těmito otvory„natáhnout“ do těla….a jsme nemocní…
Tady je jeden recept, sytý, ne moc kořeněný a má i několik způsobů servírování 😀
Suroviny na 4 porce:
- 200 ml červené čočky
- Kořenová zelenina (3 mrkve, 100 g celeru)
- ½ hrnku kokosového mléka
- 4 ks rajčat
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 120 ml vody
- 2 PL tuku (ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More, sezamový, olivový olej)
- ½ ČL černuchy
- 1 ČL garam masaly
- ½ ČL kurkumy
- 3 bobkové listy
- 1 ČL soli
- ½ ČL soli Natural Mallorca Srí Lanka
- Čerstvý koriandr (bazalka)
Postup přípravy:
- Cibuli a česnek nakrájíme na jemno.
- Obojí orestujeme na tuku do zlatova.
- Přidáme koření – garam masalu, kurkumu, bobkový list a černuchu.
- Koření necháme rozvonět na rozpáleném oleji za stálého míchání.
- Nakrájíme zeleninu na menší kousky.
- Přidáme mrkev, celer, rajčata a čočku.
- Krátce osmahneme.
- Podlijeme vodou a kokosovým mlékem.
- Dusíme pod pokličkou cca 15 minut, až bude čočka měkká.
- Případně přilijeme vodu. Výsledná konzistence by měla být velmi hustá.
- Po uvaření směs osolíme, vyndáme bobkové listy a 1/3 směsi rozmixujeme.
- Před podáváním dochutíme zázvorovou šťávou, ochuceným solným květem Flor de sal “Srí Lanka: (nebo solí Šangri-La).
- Podle ročního období můžeme sypat čerstvým koriandrem nebo bazalkou.
Tip:
- Naředíme-li toto jídlo kokosovým mlékem, vznikne „exotická“ polévka.
- Zbyde –li trochu směsi, lze namixovat a získáme pomazánku.
Podáváme s:
- rýží basmati
- jáhly
- kváskovým chlebem
- kváskovými placičkami
- celozrnnými palačinkami
- celerovou kaší (to je můj favorit :-). Rozumím že je to nestandardní, ale poručte chuťovým buňkám, když jde vlastně o velmi zdravou zeleninu :-DD
Poznámka:
Sůl Flor de sal “Srí Lanka” je ochucený solný květ. Jedná se o velmi kvalitní sůl, která se sbírá ručně na salinách uprostřed přírodního parku. Tím je zachována přírodní charakter produktu a prostředí salin je domovem pro spoustu ptactva a rostlin.
Tento solný květ se používá na dochucení již hotového jídla. Jedná se o velmi kvalitní sůl s vysokým obsahem především hořčíku (Mg), draslíku (K), vápníku (Ca) a dalších minerálních látek.
Pokud ji nemáte nebo jinou podobnou ochucenou sůl (např. sůl Šnagri- La), přidejte špetku: koriandru, skořice, drceného hřebíčku, kardamonu a mletého pepře.