Pikantní červená čočka

Konečně je venku zima ?. Patří to k životu a vše se pěkně zpomalí. Je to období klidu a odpočinku. V současné době to tak nevypadá, ale pokud si v zimě najdete prostor na odpočinek v takové míře, jaký věnujete práci a jiným fyzickým aktivitám, tak si Vaše tělo nemusí brát energii z rezerv a na jaře nebudete „padat“ jarní únavou. Koneckonců, tak to dělali i naši předci. Seděli na kamnech, drali peří, vyráběli mašlovačky,…

Co se týká jídla, strava by měla to být sytá, výživná a prohřívající. Takové ty „eintopfy“, kde je téměř vše v jednom hrnci. Trochu více okořeněné, ale ne zase moc. Použijte-li ostré koření, na chvilku se zevnitř sice zahřejete, jenže velmi ostrá chuť (např. chilli) otevírá póry v těle a chlad se může těmito otvory„natáhnout“ do těla….a jsme nemocní…

Tady je jeden recept, sytý, ne moc kořeněný a má i několik způsobů servírování ?

Suroviny na 4 porce:

  • 200 ml červené čočky
  • Kořenová zelenina (3 mrkve, 100 g celeru)
  • ½ hrnku kokosového mléka
  • 4 ks rajčat
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 120 ml vody
  • 2 PL tuku (ghí, sezamový, olivový olej)
  • ½ ČL černuchy
  • 1 ČL garam masaly
  • ½ ČL kurkumy
  • 3 bobkové listy
  • 1 ČL soli
  • ½ ČL soli Natural Mallorca Srí Lanka
  • Čerstvý koriandr (bazalka)

Postup přípravy:

  1. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno.
  2. Obojí orestujeme na tuku do zlatova.
  3. Přidáme koření – garam masalu, kurkumu, bobkový list a černuchu.
  4. Koření necháme rozvonět na rozpáleném oleji za stálého míchání.
  5. Nakrájíme zeleninu na menší kousky.
  6. Přidáme mrkev, celer, rajčata a čočku.
  7. Krátce osmahneme.
  8. Podlijeme vodou a kokosovým mlékem.
  9. Dusíme pod pokličkou cca 15 minut, až bude čočka měkká.
  10. Případně přilijeme vodu. Výsledná konzistence by měla být velmi hustá.
  11. Po uvaření směs osolíme, vyndáme bobkové listy a 1/3 směsi rozmixujeme.
  12. Před podáváním dochutíme zázvorovou šťávou, ochuceným solným květem Flor de sal “Srí Lanka: (nebo solí Šangri-La).
  13. Podle ročního období můžeme sypat čerstvým koriandrem nebo bazalkou.

Tip:

  • Naředíme-li toto jídlo kokosovým mlékem, vznikne „exotická“ polévka.
  • Zbyde –li trochu směsi, lze namixovat a získáme pomazánku.

Podáváme s:

  • rýží basmati
  • jáhly
  • kváskovým chlebem
  • kváskovými placičkami
  • celozrnnými palačinkami
  • celerovou kaší (to je můj favorit ?. Rozumím že je to nestandardní, ale poručte chuťovým buňkám, když jde vlastně o velmi zdravou zeleninu ??

Poznámka:

Sůl Flor de sal “Srí Lanka” je ochucený solný květ. Jedná se o velmi kvalitní sůl, která se sbírá ručně na salinách uprostřed přírodního parku. Tím je zachována přírodní charakter produktu a prostředí salin je domovem pro spoustu ptactva a rostlin.

Tento solný květ se používá na dochucení již hotového jídla. Jedná se o velmi kvalitní sůl s vysokým obsahem především hořčíku (Mg), draslíku (K), vápníku (Ca) a dalších minerálních látek.

Pokud ji nemáte nebo jinou podobnou ochucenou sůl (např. sůl Šnagri- La), přidejte špetku: koriandru, skořice, drceného hřebíčku, kardamonu a mletého pepře.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *