Plněná perníková vajíčka

Jeden velikonoční recept:-). Perníkové těsto připravuji ze žitné chlebové mouky, která se z našich stolů téměř vytratila a je to veliká škoda. Účinek žita na naše těla je zcela jiný, než pšenice, která více vyživuje a je vhodná pro křehké lidi a děti, tpící nedostatkem, protože podporuje růst, zvyšování hmotnosti, tvorbu tukové tkáně. Za rozmach pšenice a výrobků z ní vděčíme především poválečnému období, kdy bylo potřeba vyživit těla zničená válkou. Ale v současné době v našich podmínkách málodko má nemoce z nedostatky, spíše naopak. Proto se neustále přesvědčuji, že její omezení z jídelníčku z valné většiny klientům prospívá. Zde je inspirace na perníčky ze žitné mouky.

Žito narozdíl od pšenice z celostního pohledu:

  • vysušuje vlhkost, vodnatost těla
  • pročišťuje stagnaci jater
  • zvyšuje tělesnou sílu a vytrvalost
  • pomáhá vytvářet svalstvo
  • pročišťuje a obnovuje cévy

Perníčky můžeme slepovat také hodně tuhými povidly. Jsou-li řidší, je potřeba je zahustit. Buď nadrcenými zbytky těsta z vyškrábnutí vajíčka nebo třeba namletými ořechy.

Další informace můžete získat v úterním vysílání pořadu Sama Doma ze dne 29.3.2022, odkaz najdete zde. První vstup je okolo minuty 2.50 a druhý vstup cca 1:19:00.

Suroviny:

  • 320 g žitné mouky chlebové
  • 130 g tekutého medu
  • 100 g změklého másla
  • 70 g třtinového cukru, jemně rozmixovaného
  • 1 vejce
  • 2 ČL perníkového koření
  • 1 zarovnaná ČL sody

Postup přípravy:

  1. Mouku přesejeme.
  2. Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme ideálně přes noc uležet při pokojové teplotě zabalené v potravinářské folii.
  3. Pokud necháme těsto uležet v lednici, je potřeba ho vyndat 2-3 hodiny před zpracováním, aby mělo pokojovou teplotu.
  4. Z uleželého těsta odebíráme kousky o váze cca 15 g a vtlačujeme je do lžíce, která nám pomůže vytvořit tvar vajíčka.
  5. Doporučuji si na lžící dát kousek potravinářské folie a těsto vtlačovat do lžíce přes folii. Půjde vám snadno vyndat na plech.
  6. Takto pokračujeme, až nám dojde připravené těsto.
  7. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C asi 12 minut.
  8. Po upečení ihned sundáváme z plechu, aby se nám spodní část nevysušila.
  9. Po vychladnutí čajovou lžičkou sejmeme ze spodní části vajíčka kousek těsta, aby se nám do vajíček vešlo více krému.
  10. Plníme náplní, kterou jsme si připravili den předen, aby byla dostatečně tuhá.
  11. Zdobíme čokoládovou polevou.
  12. Hotová vajíčka je dobré nechat v chladu alespoň tři dny uležet.

Tip:

Třtinový moučkový cukr si připravuji v mlýnku na kávu.

Mandlový krém:

  • 140 ml vody
  • 100 g másla
  • 80 ml mandlové smetany
  • 25 g vanilkového pudinku nebo kukuřičného škrobu
  • 3 PL třtinového cukru
  • Kůra z bio citronu
  • Kakao, rum

Postup přípravy:

  1. Vodu smícháme s mandlovou smetanou, sirupem a pudingovým práškem.
  2. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  3. Pudinková kaše a máslo musejí mít stejnou teplotu, jinak se Vám krém při šlehání srazí.
  4. Vychladlou kaši vyšleháme s rozměklým máslem a přidáme kůru z bio citronu.
  5. Krém rozdělíme na polovinu. Do jedné přidáme kakaový prášek a pořádně zamícháme, do druhé části krému jednu polévkovou lžíci rumu
4 Comments

Napsat komentář: Barbora M. Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *