Plněná perníková vajíčka
Jeden velikonoční recept:-). Perníkové těsto připravuji ze žitné chlebové mouky, která se z našich stolů téměř vytratila a je to veliká škoda. Účinek žita na naše těla je zcela jiný, než pšenice, která více vyživuje a je vhodná pro křehké lidi a děti, tpící nedostatkem, protože podporuje růst, zvyšování hmotnosti, tvorbu tukové tkáně. Za rozmach pšenice a výrobků z ní vděčíme především poválečnému období, kdy bylo potřeba vyživit těla zničená válkou. Ale v současné době v našich podmínkách málodko má nemoce z nedostatky, spíše naopak. Proto se neustále přesvědčuji, že její omezení z jídelníčku z valné většiny klientům prospívá. Zde je inspirace na perníčky ze žitné mouky.
Žito narozdíl od pšenice z celostního pohledu:
- vysušuje vlhkost, vodnatost těla
- pročišťuje stagnaci jater
- zvyšuje tělesnou sílu a vytrvalost
- pomáhá vytvářet svalstvo
- pročišťuje a obnovuje cévy
Perníčky můžeme slepovat také hodně tuhými povidly. Jsou-li řidší, je potřeba je zahustit. Buď nadrcenými zbytky těsta z vyškrábnutí vajíčka nebo třeba namletými ořechy.
Další informace můžete získat v úterním vysílání pořadu Sama Doma ze dne 29.3.2022, odkaz najdete zde. První vstup je okolo minuty 2.50 a druhý vstup cca 1:19:00.

Suroviny:
- 320 g žitné mouky chlebové
- 130 g tekutého medu
- 100 g změklého másla
- 70 g třtinového cukru, jemně rozmixovaného
- 1 vejce
- 2 ČL perníkového koření
- 1 zarovnaná ČL sody
Postup přípravy:
- Mouku přesejeme.
- Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme ideálně přes noc uležet při pokojové teplotě zabalené v potravinářské folii.
- Pokud necháme těsto uležet v lednici, je potřeba ho vyndat 2-3 hodiny před zpracováním, aby mělo pokojovou teplotu.
- Z uleželého těsta odebíráme kousky o váze cca 15 g a vtlačujeme je do lžíce, která nám pomůže vytvořit tvar vajíčka.
- Doporučuji si na lžící dát kousek potravinářské folie a těsto vtlačovat do lžíce přes folii. Půjde vám snadno vyndat na plech.
- Takto pokračujeme, až nám dojde připravené těsto.
- Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C asi 12 minut.
- Po upečení ihned sundáváme z plechu, aby se nám spodní část nevysušila.
- Po vychladnutí čajovou lžičkou sejmeme ze spodní části vajíčka kousek těsta, aby se nám do vajíček vešlo více krému.
- Plníme náplní, kterou jsme si připravili den předen, aby byla dostatečně tuhá.
- Zdobíme čokoládovou polevou.
- Hotová vajíčka je dobré nechat v chladu alespoň tři dny uležet.
Tip:
Třtinový moučkový cukr si připravuji v mlýnku na kávu.
Mandlový krém:
- 140 ml vody
- 100 g másla
- 80 ml mandlové smetany
- 25 g vanilkového pudinku nebo kukuřičného škrobu
- 3 PL třtinového cukru
- Kůra z bio citronu
- Kakao, rum
Postup přípravy:
- Vodu smícháme s mandlovou smetanou, sirupem a pudingovým práškem.
- Za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Pudinková kaše a máslo musejí mít stejnou teplotu, jinak se Vám krém při šlehání srazí.
- Vychladlou kaši vyšleháme s rozměklým máslem a přidáme kůru z bio citronu.
- Krém rozdělíme na polovinu. Do jedné přidáme kakaový prášek a pořádně zamícháme, do druhé části krému jednu polévkovou lžíci rumu