Plněné papriky s pohankovou náplní

K období červené řepy se plíživě zato poměrně hluboko přidala i pohanka. :-DD. Nechci se chválit, ale tentokrát jsem si tak pochutnala, že jsem ty papriky ujídala po večerech i studené. Vím , že se to nemá, ale nejsem robot 🙂

Pohanka je u nás opomíjená bezlepková „obilnina“. Pokud ji dobře ochutíte, tak se s ní dá doslova kouzlit.

Z energetického pohledu rozpouští vlhko a stagnace způsobené nestrávenou potravou.

Pečené papriky s pohankovou náplní

Suroviny na 6 porcí:

  • 200 g pohanky kroupy (cca 550 g vařené pohanky)
  • 130 g mung dálu/fazolek adzuki
  • 1 PL oleje
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 PL lahůdkového droždí
  • 1 ČL majoránky
  • 1 ČL koření – Adžika
  • 2 ČL bylinkové soli
  • 2 PL gomasia
  • Zelené natě (já použila celerovou)
  • 6 zelných paprik k naplnění
  • Zelenina pod papriky – například: fenykl dýně Hokkaido, červená řepa, cibule, česnek

Postup přípravy:

  1. Pohanku zalijeme horkou vodou v poměru /pohanka: voda= 1: 1,5/ a povaříme asi 2 minuty.
  2. Stáhneme z ohně a necháme v teple dojít.
  3. Mung dál/ fazolky adzuki/ uvaříme s kouskem mořské řasy Wakame do měkka.
  4. Cibuli a česnek si pokrájíme na drobno.
  5. Do zlatova osmahneme na oleji.
  6. Přisypeme majoránku, lahůdkové droždí a necháme na oleji rozvonět.
  7. Uvařenou pohanku rozmixujeme s bylinkovou solí, gomasiem a adžikou na lepivou hmotu.
  8. Směs z pánve smícháme s rozmixovanou pohankou, uvařeným mung dálem / fazolky adzuki/ a pokrájenými zelenými natěmi.
  9. Vytvoříme lepivé těsto, kterým plníme papriky.
  10. Zapékací mísu vymažeme olejem, přidáme pokrájenou zeleninu, osolíme.
  11. Máme -li zbytek náplně, rozdrobíme ji na nakrájenou zeleninu (viz. obrázek).
  12. Navrch poklademe naplněné papriky.
  13. Podlijeme trochou vody a dáme péci.
  14. Pečeme v troubě na 180 °C okolo 30-40 minut dokud nezačnou papriky zlátnout.

Poznámka:

  • Zeleninu lze navrstvit i na naplněné papriky (viz. obrázek). V tomto případě, ale papriky po upečení nebudou mít zlatavou barvu.
  • Při onemocnění celiakií je nutné vynechat v receptu lahůdkové droždí.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *