Podkrkonošské kyselo

Podkrkonošské kyselo

Na této polévce jsem doslova „vyrostla“. Jednou týdně k nám do vesnice přiváželi žitný kvas. Z něj se připravuje tato skvělá polévka. Žitný kvásek dodá polévce její nakyslou chuť. Mnoho lidí mate název a myslí, že je ze zelí. Ne, ne 🙂 Pouze z brambor, hub a kvásku 🙂

Tento recept můžete zároveň vidět v

Suroviny pro 4 osoby:

  • 500 g brambor
  • 1 cibule
  • ghí nebo olej
  • hrst sušených hub i více
  • 1 ČL celého kmínu
  • sůl
  • 1 l vody
  • 100 g žitného kvásku
  • Umeocet dle potřeby
  • (3 vejce)

Postup přípravy:

  1. Cibuli nakrájíme na malé kousky.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme.
  3. Na ghí nebo na oleji osmahneme cibuli, přidáme sůl a kmín, pokrájené brambory a sušené houby.
  4. Přilijeme vodu a směs uvedeme do varu.
  5. Když jsou brambory uvařené, rozmícháme si vedle v hrnečku kvásek se studenou vodou (100 ml vody).
  6. Za stálého míchání vlijeme rozmíchaný kvásek do polévky.
  7. Podle potřeby dochutíme solí a okyselíme umeoctem.
  8. Tradičně se na konci varu do kysela vmíchává vejce, buď přímo, nebo se nejdříve osmaží na másle či na oleji a získanou smaženici přidáme do polévky.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *