Pohanková pomazánka se sušenými rajčaty

Pro změnu opět pohanka ? Ale tentokrát trochu jinak.

Přijde mi trochu zvláštní namazat si pomazánky z obilovin na chleba z obilovin…. Ale pro konzervativce, proč ne.

Já mám ráda tuto pomazánku jako hlavní jídlo se spoustou zeleniny – pickles, pečená zelenina, červená řepa upravená za tepla… komu to přijde zvláštní, namaže si jednoduše pomazánku na krajíc chleba a k tomu třeba cibuli ??

Suroviny:

  • 150 g pohanky (kroupy)
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 20 g sušených rajčat
  • 1 ČL majoránky
  • 2 PL lahůdkového droždí
  • 1 ČL koření adžika/ mletá paprika/ grilovací koření
  • 1 ČL soli
  • Olej

Čerstvé bylinky – cibulová nať, bazalka, pažitka, lze i listy lichořeřišnice

Postup přípravy:

  1. Rajčata namočíme do vody.
  2. Namáčecí vodu nevyléváme. Dle potřeby ji použijeme při mixování pomazánky.
  3. Pohanku zalijeme horkou vodou v poměru /pohanka: voda= 1: 1,5/ a povaříme asi 2 minuty.
  4. Stáhneme z ohně a necháme v teple dojít.
  5. Cibulku a česnek nakrájíme na jemno a orestujeme na oleji do zlatova.
  6. Přidáme majoránku a necháme ji na oleji rozvonět.
  7. Přisypeme lahůdkové droždí a adžiku. Promícháme. Osolíme.
  8. Vše smícháme s uvařenou pohankou.
  9. Rozmixujeme.
  10. Nakonec vmícháme pokrájená rajčata a jemně posekané zelené natě.

Poznámka:

Lidi trpící celiakií musí vynechat v receptu lahůdkové droždí.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *