Pohankovo-rajčatové krekry

Na zahrádce dozrávají rajčata a bylinky jsou stále krásné, tak přemýšlím, co s tím vším ? Máte-li chuť a dáte si trochu práce s přípravou, zkuste tyto pohankové krekry. Patří mezi mé favority. Nosím je v kabelce či batohu, když jedu na schůzky nebo na výlet. Mohou se jíst samotné, s pestem, luštěninovou pomazánkou nebo se zeleninovým salátem. Jediné, co je na přípravě trochu zdlouhavé, je jejich sušení. Ale stojí to za to ?.

Pohankovo-rajčatové krekry

Pohankovo-rajčatové krekry

Suroviny na jeden plech:

  • 80 g strouhané mrkve
  • 100 g pohanky
  • 70 g slunečnicových semínek
  • 90 g lněného semínka – namočit do 150 ml vody
  • 25 g semínek (konopné, podrceného dýňové semínko, mandlové lupínky)
  • 100 ml rajčatové omáčky
  • 2 PL sójové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 ½ ČL soli
  • 1 ČL sušených provensálských bylinek
  • Olej

Postup přípravy:

  1. Pohanku a slunečnicová semínka namočíme den předem, každé zvlášť.
  2. Mrkev oloupeme a najemno nastrouháme.
  3. Lněné semínko namočíme v uvedeném množství vody alespoň 2 hodiny předem.
  4. K rajčatové omáčce přidáme slitou a propláchnutou pohanku a slunečnicová semínka. Vše nahrubo rozmixujeme tyčovým mixerem.
  5. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli s pokrájeným česnekem orestujeme na oleji do zlatova a přidáme k rozmixované směsi.
  6. Do směsi vmícháme namočené lněné semínko.
  7. Přisypeme mandlové plátky nebo jiná semínka.
  8. Vše dohromady smícháme. Hotovou směs na třeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 160°C cca 1 hodinu. Pro raw variantu sušíme v sušičce max na 40°C podle potřeby, v létě venku na sluníčku.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.