Pohankovo-rajčatové krekry
Posted On 14. 9. 2017
Na zahrádce dozrávají rajčata a bylinky jsou stále krásné, tak přemýšlím, co s tím vším ? Máte-li chuť a dáte si trochu práce s přípravou, zkuste tyto pohankové krekry. Patří mezi mé favority. Nosím je v kabelce či batohu, když jedu na schůzky nebo na výlet. Mohou se jíst samotné, s pestem, luštěninovou pomazánkou nebo se zeleninovým salátem. Jediné, co je na přípravě trochu zdlouhavé, je jejich sušení. Ale stojí to za to ?.

Suroviny na 60 koleček o průměru cca 5 cm:
- 230 g strouhané mrkve
- 200 g pohanky
- 140 g slunečnicových semínek
- 180 g lněného semínka – namočit do 300 ml vody
- 50 g mandlových plátků
- 80 g sušených rajčat
- 50 ml namáčecí vody z rajčat
- 6 stroužků česneku
- 2 cibule
- 1½ – 2 ČL soli
- 2 ČL sušené saturejky
- Hrst čerstvé bazalky, čerstvý tymián, rozmarýna
- olej
Postup přípravy:
- Pohanku, slunečnicová semínka a rajčata namočíme den předem, každé zvlášť.
- Mrkev oloupeme a najemno nastrouháme.
- Lněné semínko namočíme v uvedeném množství vody alespoň 2 hodiny předem.
- Rajčata scedíme rozmixujeme na hladkou hmotu společně s 50 ml vody z namáčení rajčat.
- K rozmixovaným rajčatům přidáme slitou pohanku a slunečnicová semínka a vše nahrubo rozmixujeme.
- Česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme najemno. Obojí lze přidat k rozmixované směsi. Nebo cibuli orestujeme do zlatova na oleji. Přidáme utřený česnek a ještě chvilku restujeme. Poté přisypeme k rozmixované směsi.
- Do směsi vmícháme namočené lněné semínko.
- Bazalku a ostatní čerstvé bylinky dle výběru najemno pokrájíme.
- Přidáme mandlové plátky.
- Vše dohromady smícháme a tvoříme placičky, které sušíme podle potřeby. V chladném počasí v sušičce, v létě na slunci.
Tip:
- Směs lze natřít na plát sušičky a asi po 12 hodinách sušení nakrájíme na čtverce nebo obdélníky. Podle potřeby dosušíme.
- Bylinky lze libovolně měnit, podle svých chutí.