Pohankový chléb se semínky (bezlepkový)
Posted On 17. 8. 2017
Těm, kteří mají chuť na pečivo, ale cítí, že pečivo z mouky jim nedělá dobře. Je to přirozené, protože jakákoli “degradace” obilí na mouku způsobuje, že se nám hůře tráví a druhy obsahující lepek jsou příčinou mnoha střevních onemocnění.
Nabízím možnost netradičního pečiva z celých pohankových krupek, semínek a ořechů.
Suroviny:
- 200 g pohanky – kroupy
- 120 g lněných semínek
- 100 g slunečnicových semínek
- 50 g dýňových semínek
- 30 g černého sezamu
- hrst ořechů (loupaných mandlí, kešu, lískových ořechů)
- 20 g psyllia
- 20 g chia semínek
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletého kmínu
- 350 ml vody
Postup přípravy:
- Odvážené množství pohanky zalijeme vodou a necháme namočené přes noc.
- Druhý den pořádně smícháme všechny uvedené suroviny, kromě vody a namočené pohanky.
- Pohanku slijeme, propláchneme, necháme okapat na sítku a přidáme do sypké směsi.
- Přilijeme vodu a vše pořádně promícháme.
- Formu na chléb si vyložíme papírem na pečení a chlebovou hmotu do ní namačkáme.
- Necháme odpočinout minimálně tři hodiny. Lze i déle, ale pak je dobré dát formu s těstem do lednice.
- Troubu předehřejeme na 160°C. Chléb pečeme hodinu při 160 °C. Poté ho opatrně vyklopíme z formy na mřížku, sundáme papír na pečení a pečeme dále, položený na mřížce, ještě 45 minut při stejné teplotě.