Polévka z batátu, mrkve a pastináku

Ve čtvrtek měli v Albertu neodolatelné batáty a na zahrádce mám ještě pastináky z loňska ? Tak to bylo jasné – polévka z batátu, mrkve a pastináku ?. Je to taková skoro dětská příkrmová polévka. Ale pro Ty, kteří mají oslabenou dráhu sleziny je přímo požehnáním a lékem ?

 

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 5-6 středních mrkví
  • 2 pastináky
  • 1 veliký batát (cca 300-400 g)
  • sůl
  • svitek celé skořice
  • 4 celé tobolky kardamonu
  • kousek oloupaného zázvoru
  • cca 1 litr horké vody nebo zeleninového vývaru
  • kokosové mléko
  • olej (ghí)

 

Postup:

  1. Nejdříve si připravte zeleninu – oloupejte a nakrájejte: mrkev, pastinák i batáty.
  2. Je-li mrkev a pastinák z bio produkce, stačí pořádně odrhnout kartáčkem z rýžových vláken.
  3. Na oleji (ghí) orestujte nakrájenou cibulku, přidejte koření (skořici a kardamon) a opět je lehce orestujte.
  4. Přisypte zeleninu se zázvorem, zalijte horkou vodou (vývarem) a vařte do změknutí zeleniny.
  5. Poté vyndejte koření i se zázvorem.
  6. Koho by lovení koření v polévce rozčilovalo, tak je dobré si vyrobit sáček z gázy, kam dáte uvedené koření. Po uvaření zeleniny sáček rovnou vyndáte ?
  7. Celý obsah rozmixujte.
  8. Polévku můžete zjemnit kokosovým mlékem.

 

Zdobíme, podle své chuti:

  • naklíčeným mungem, vojtěškou, řeřichou
  • opraženým a nadrceným černým sezamem
  • kvalitním olejem
  • jedlými květy. ….
  • pokud chcete mít polévku výživnější, přidejte do hotové polévky uvařenou luštěninu – červenou čočku, krásná tam bude černá čočka ?

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *