Polévka z batátu, mrkve a pastináku
Posted On 10. 4. 2016

Ve čtvrtek měli v Albertu neodolatelné batáty a na zahrádce mám ještě pastináky z loňska 🙂 Tak to bylo jasné – polévka z batátu, mrkve a pastináku :-). Je to taková skoro dětská příkrmová polévka. Ale pro Ty, kteří mají oslabenou dráhu sleziny je přímo požehnáním a lékem 🙂
Suroviny:
- 1 cibule
- 5-6 středních mrkví
- 2 pastináky
- 1 veliký batát (cca 300-400 g)
- sůl
- svitek celé skořice
- 4 celé tobolky kardamonu
- kousek oloupaného zázvoru
- cca 1 litr horké vody nebo zeleninového vývaru
- kokosové mléko
- olej (ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo".)
Postup:
- Nejdříve si připravte zeleninu – oloupejte a nakrájejte: mrkev, pastinák i batáty.
- Je-li mrkev a pastinák z bio produkce, stačí pořádně odrhnout kartáčkem z rýžových vláken.
- Na oleji (ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo".) orestujte nakrájenou cibulku, přidejte koření (skořici a kardamon) a opět je lehce orestujte.
- Přisypte zeleninu se zázvorem, zalijte horkou vodou (vývarem) a vařte do změknutí zeleniny.
- Poté vyndejte koření i se zázvorem.
- Koho by lovení koření v polévce rozčilovalo, tak je dobré si vyrobit sáček z gázy, kam dáte uvedené koření. Po uvaření zeleniny sáček rovnou vyndáte 🙂
- Celý obsah rozmixujte.
- Polévku můžete zjemnit kokosovým mlékem.
Zdobíme, podle své chuti:
- naklíčeným mungem, vojtěškou, řeřichou
- opraženým a nadrceným černým sezamem
- kvalitním olejem
- jedlými květy. ….
- pokud chcete mít polévku výživnější, přidejte do hotové polévky uvařenou luštěninu – červenou čočku, krásná tam bude černá čočka 🙂







#vegan #zelenina #bezlaktózy #bezlepkové