Polévka z tuřínu, fazolek a quinoi

V posledních dnech nám podzim ukazuje co umí a jaká může být i jeho uplakaná tvář. Ale i ta je pro naši planetu důležitá. Proto si uděláme teplo v břiše ?.

Dnes jeden podzimní recept na posílení dráhy plic a pohlazení našeho „středu“ ?. Je to vydatná polévka, která uvnitř pohladí ?

 

Suroviny:

  • 300 g tuřínu

  • 250 g mrkve

  • 200 g cukety

  • 150 g zelených fazolek

  • 100 g cibule

  • 40 g quinoi

  • Olej nebo ghí

  • 3 ks bobkového listu

  • ½ ČL černuchy (černého kmínu)

  • 5 kuliček nového koření

  • 1 litr vody

  • Mořská řasa Wakame (velikost poštovní známky) – kdo nemá, vynechá

  • 10 g rosolovky stříbrné (bílá čínská houba) – kdo nemá, vynechá

 

Postup přípravy:

  1. Cibuli nakrájíme na malé kousky a nasypeme do hrnce s rozehřátým tukem.

  2. Restujeme, dokud nezačne cibulka zlátnout.

  3. Mezitím si očistíme a nakrájíme na kostičky mrkev, tuřín, cuketu. Fazolky pokrájíme kolmo na vlásečnice – na malé kousky.

  4. Do osmažené cibulky vložíme koření – bobkový list, černuchu a nové koření. Chvilku orestujeme, dokud se koření nerozvoní.

  5. Přidáme pokrájenou zeleninu, propláchnutou quinou, mořskou řasu Wakame, rosolovku stříbrnou a sůl.

  6. Podlijeme vodou a vaříme do změknutí tuřínu. Trvá to asi 20 minut.

  7. Poté vyndáme z polévky bobkové listy. Komu vadí nové koření, tak ho také vyndá.

  8. Odebereme 1/3 polévky (i s mořskou řasou a rosolovkou stříbrnou) do mixovací nádoby a tyčovým mixerem ji rozmixujeme na hladkou „kaši“, kterou vlijeme zpět do polévky. Takto polévku zahustíme, aby vypadala jako s jíškou J.

  9. Dochutíme solí.

 

Podáváme:

  • Ozdobené ovesnou smetanu.

  • Posypané zelenou cibulkou nebo jinými zelenými natěmi (listy lichořeřišnice, šrůcha, pampeliška,…)

  • Lze přidat i trochu umeocta

  • S kváskovým chlebem jako večeři.

 

Poznámka:

  • Kdo nemá mořskou řasu a rosolovku, může je z receptu vynechat. Výslednou chuť polévky to téměř nezmění.

  • Černuchu dávám celou, nepodrcenou. Mám ji moc ráda. Komu vadí její chuť, tak ji také může v receptu vynechat.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *