Čočkový salát s mátou


Inspiraci jsem našla na Nový rok, kdy jsem na horách dostala ochutnat čočkový salát z klasické čočky :-). No a recept na sebe nenechal dlouho čekat. Děkuji Markéto!! :-)


Suroviny na 2 porce:

150 g mrkve nakrájené na sirčičky

100 g červené papriky

50 g bio čočky belugy

50 g mung dálu (loupaného munga)

2 lahůdkové cibulky

1 ČL nastrouhané kůry z bio citronu

hrst listové petržele

hrst čerstvé máty

oříšek másla

Postup přípravy:

  1. Čočku propláchneme čerstvou vodou a uvaříme do měkka, každou zvlášť.

  2. Do teplé čočky vmícháme pokrájenou lahůdkovou cibulku.

  3. Mrkev vložíme na pánev, podlijeme malým množstvím vody. Přidáme kousek másla a dusíme do změknutí mrkve. Přidáme k čočce.

  4. Červenou papriku pokrájíme na proužky. Petržel a mátu nasekáme najemno.

  5. Papriku, nastrouhanou citronovou kůru a zelené natě vmícháme do prochladlé čočky.

  6. Promícháme se zálivkou a dochutíme solí. Necháme odležet.

Zálivka:

1 PL olivového oleje

1 PL červeného vinného octa

1 PL citronové šťávy

1 PL jablečného koncentrátu

1 ČL shiro misa

½-1 ČL soli

Postup přípravy:

Všechny suroviny smícháme.

Poznámka:

  1. Kdo nemá shiro miso, z receptu ho vynechá. Doplňuje recept o enzymy, ale salát je dobrý i bez něho.

  2. Při bezlaktozové dietě a veganském stravování použijeme místo másla olej při úpravě mrkve.

Servírujeme:

  • buď samotný

  • s karbanátky z lososa

  • s plátky grilované ryby

  • na Nový rok - abychom měli čočku :-DD

#luštěnina #bezlepkové #bezlaktózy #zelenina #vegan

1,615 zobrazení