Karbanátky z červené řepy



Opět je tu mé "řepné" období :-) Spousta receptů z řepy je na stránkách, ale karbanátky jsem ještě nevkládala. Dělám je poměrně často, protože se dají servírovat i jako součást sendvičů, dají se vložit do krabičky, když někam cestujete a k nim kváskový chléb. Variant na jejich užití je opravdu hodně.

Suroviny přibližně na 8-9 karbanátků:

250 g červené řepy

70 g ovesných vloček

30 g lněného semínka

3 stroužky česneku

1 cibule

1 PL umeocta

1 PL olivového oleje

1 ČL sušené majoránky (čerstvé o něco více)

½ soli

Postup přípravy:

  1. Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

  2. Lněné semínko umeleme nebo rozmixujeme na lněnou moučku.

  3. Cibuli nakrájíme na jemno a společně s česnekem orestujeme na oleji do zlatova.

  4. Smícháme nastrouhanou červenou řepu, orestovanou cibuli s česnekem a všechny zbývající suroviny. Hotové těsto necháme 30 minut odležet.

  5. Po odležení tvoříme ze těsta karbanátky, které buď smažíme na pánvi na olivovém oleji nebo pečeme v troubě na plechu, který jsme vyložili papírem na pečení.

  6. Před pečením v troubě karbanátky potřeme olivovým olejem a v polovině pečení (cca po 10-15 minutách) otočíme. Pečeme ideálně na horkovzduch při 175°C asi 30 minut.

Tipy na servírování:

  1. Se zeleninovým salátem a pečivem

  2. S tepelně zpracovanou zeleninou a rýží/jáhly

  3. Jako součást sendvičů s kešu krémem, pickles a zeleninou

  4. S veganskou svíčkovou a noky

  5. Do krabičky na výlety

  6. Pokrájené se dají zamotat se zeleninou do tortil

Poznámka:

Pro bezlepkovou verzi použijeme bezlepkové ovesné vločky.

#červenářepa #bezlepkové #zelenina #bezlaktózy #vegan

3,869 zobrazení