Kváskový závin


Kromě červené řepy miluju mák. Náplně si vždy vařím více, protože ji asi 1/3 sním lžičkou :-). Jednak je skvělá, a také má vyživující hodnotu pro naši krev, vzhledem k tomu, že ji sladím datlemi a přidávám do ní mletý černý sezam.

Použijete-li na přípravu kváskového těsta dobrý pšeničný kvásek, bude závin skvělý i několik dní. Samozřejmě čím více dáte náplně, tím bude vláčnější. Nerada jím jen těsto s minimálním obsahem náplně.


Suroviny na přípravu odpovídajícího množství kvásku:

  • 70 g špaldové mouky jemně mleté

  • 80 g vody

  • 1 PL kvásku

Vše smícháme a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit v míse přikryté folií při pokojové teplotě.

Suroviny na přípravu těsta:

  • 500 g špaldové mouky jemně mleté

  • 1 vejce z domácího chovu

  • 100 g rýžového /pšeničného sirupu/ třtinového cukru

  • 100 g rozpuštěného másla/ghí

  • cca 250-300 ml rýžového mléka/vody dle hustoty těsta

  • 150 g kvásku

  • Nastrouhaná citronová kůra nebo 3 kapky citronové esence

  • špetka soli

Těsto postup:

  1. Všechny suroviny přidáme k rozkvašenému kvásku.

  2. Rýžové mléko nebo vodu přiléváme postupně, abychom zpracovali pružné těsto.

  3. Mísu s těstem přikryjeme folií a necháme 4 hodiny prokvasit.

  4. Těsto rozdělíme na dva díly.

  5. Každý díl rozválíme na obdélník a poklademe vychladlou makovou náplní.

  6. Zavineme a dáme na plech.

  7. Troubu vyhřejeme na 180°C a pečeme dokud nám povrch těsta nezrůžoví. Přibližně 30 minut.

Z tohoto těsta lze také připravit:

  • Buchty (viz. foto)

  • Podle mě se takto dělaly pravé české buchty, kter nosil pohádkový Honza v ranečku :-) Tenkrát totiž kvasnice nebyly :-DD

  • Koláče

  • ježky (viz. foto)

Poznámka:

  1. Použijeme-li místo rýžového mléka vodu, bude těsto méně sladké.

  2. Sladkost závinu (buchet, ježků) lze regulovat i oslazením náplně.

  3. Jako náplň používám:

  • makovou náplň

  • tvarohovou náplň

  • ježky plním i domácí nutelou

Maková náplň:

  • 250 g máku

  • 50 g černého sezamu

  • 200 g sušených datlí bez pecek

  • 250 ml vody

  • 3 kapky potravinářské esence citron/pomeranč

  • 1/2 ČL skořice

Postup přípravy:

  1. Černý sezam a mák si nameleme.

  2. Obojí nasypeme do hrnce, přilijeme vodu a přidáme sušené datle.

  3. Vše společně povaříme a rozmixujeme, aby nebylo poznat, že jsou v náplni datle..

  4. Dochutíme esenci a skořicí.

  5. Necháme vychladnout.

Poznámka:

  • Je-li náplň málo sladká, můžeme dosladit datlovým sirupem. A příště dejte více datlí. :-)

#sladké #kváskovépečivo #bezlaktózy

2,522 zobrazení