Mrkvový dip


Ještě nás čekají minimálně dva krásné dny, které svým počasím dovolují více syrové zeleniny. Kdybyste měli chuť na salát a nevěděli, čím si tu nakrájenou zeleninu "spojit", zkuste tento mrkvový dip.

Já ho používám především:

  • k pečené zelenině, kterou kombinuji s zelnými lístky rukoly, polníčku, řeřichy, ale samozřejmě variací a kombinací je moc :-)

  • ke karbanátkům

  • do tortil/pohankových palačinek s různými nápněmi namísto majonézy

  • v létě do salátů ze syrové zeleniny

  • a samozřejmě jako dip, například k řapíkatému celeru, okurce,....


Suroviny:

  • 150 g mrkve

  • 60 ml kokosového mléka

  • 30 g kešu

  • 15 g kokosového tuku

  • 1 střední cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 ČL citronové šťávy

  • 1 ČL lahůdkového droždí

  • ½ ČL soli

  • olivový olej

Postup přípravy:

  1. Mrkev očistíme, nakrájíme na tenké plátky a společně s kešu dáme do hrnce.

  2. Zalijeme menším množstvím vody a přivedeme k varu. (Vody dáme tolik, aby nám po uvaření mrkve doměkka téměř žádná v hrnci nezbyla.) Vaříme do změknutí mrkve.

  3. Mezitím oloupeme cibuli a česnek.

  4. Na olivovém oleji orestujeme na jemno pokrájenou cibuli a česnek do zlatova.

  5. Vše – vařenou mrkev s kešu a směs cibule a česneku, kokosové mléko, kokosový tuk dáme do mixeru, přidáme lahůdkové droždí a mixujeme do hladké hmoty.

  6. Dip dochutíme solí a citronovou šťávou.

Poznámka: Osoby trpící celiakií vynechají lahůdkové droždí.

#zelenina #ořechysemena #bezlaktózy #vegan

967 zobrazení