Obrácený hruškový koláč


Tak nevím jestli jsem slabý kus lidské populace, ale začátek školního roku je pro mě vždy náročný. I když se dopředu psychicky připravuji, že to bude v klidu, tak mě to stojí poměrně hodně sil :)

Chce to něco na nervy - tj sladké, ale aby to bylo bez výčitek, že se cpu cukrem :-). Tento koláč milují i děti. Ráda jim udělám radost, když to jde :-)

Obrácený hruškový koláč je stravitelnější vzhledem k volbě surovin a použitých sladidel. Dáte-li si práci s výběrem hrušek, aby byly vyzrálé a sladké, můžete ubrat množství medu nebo rýžového sirupu v receptu.


Suroviny:

  • 2-4 hrušky podle velikosti

  • 4 PL medu

  • 140 g rýžového sirupu

  • 1 vejce

  • 2 PL vody

  • 2 PL citronové šťávy

  • 100 g másla/ghí

  • 2 ČL vinného kamene

  • 170 g ječné celozrnné mouky

  • skořice

Postup přípravy:

  1. Kulatou zapékací formu vyložíme papírem na pečení (je nutný!).

  2. Hrušky oloupeme, přepůlíme a nakrájíme podélně na plátky.

  3. Papír potřeme medem a klademe na něj plátky hrušek do tvaru vějíře.

  4. Posypeme skořicí a navrch rozetřeme v slabé vrstvě těsto.

Těsto-postup:

  1. Nejdříve si rozpustíme máslo/ghí.

  2. Do vyšší šlehací nádoby nalijeme rýžový sirup, přidáme vejce a trochu prochladlé rozpuštěné máslo.

  3. Vyšleháme do hladké hmoty.

  4. Přilijeme citronovou šťávu a vodu a opět promícháme.

  5. V míse smícháme ječnou mouku, vinný kámen a přilijeme tekutou směs.

  6. Vše promícháme a natřeme na pokrájené hrušky.

  7. Pečeme cca 30-40 minut při 160°C.

Tip: Pro bezlepkovou variantu použijeme pohankovou mouku.

#sladké #bezlaktózy #bezlepkové

1,789 zobrazení