Pečená zeleninová polévka s vlašskými ořechy


Protože se nám venku ochladilo a mé tělo volá po pečené zelenině, přidávám oblíbený recept. Zároveň se na něj můžete podívat v pořadu Sama doma, kde se dozvíte i další věci navíc :-)

Nádhera tohoto receptu spočívá v tom, že z pečené zeleniny můžete udělat hned tři jídla a nestát tak celý den u sporáku :-)

Další benefitem je, že kořenová zelenina, v jakékoli tepelné úpravě, hladí naše trávení, náš střed, nezatěžuje střeva a vyživuje naši krev.

Z upečené zeleniny připravíte:

  • polévku (viz následující recept)

  • pomazánku společně s fazolkami adzuki

  • nebo ji servírujete s vařenou obilninou a nějakým "lupením" - bršlice, pampeliška, rukola, polníček, česneková pažitka, česnek medvědí....


Suroviny na 4 porce:

  • 600 červené řepy

  • 400 g mrkve

  • 300 g tuřínu/fenyklu/celeru

  • 100 g vlašských ořechů

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • Olivový olej nebo ghí

  • 1 ČL směsi -mletého římského kmínu, fenyklu a koriandru

  • ½ -1 ČL soli

  • 800 ml vroucí vody

  • Čerstvé bylinky – rozmarýnu, dobromysl, …

  • Lněný olej na zdobení polévky

  • Alternativní smetana (ovesná, rýžová)/kokosové mléko

Postup přípravy:

  1. Zeleninu, kromě cibule, oloupeme a nakrájíme na větší kousky.

  2. Dáme do pekáčku, pokapeme ghí (olejem), osolíme, poklademe bylinkami a posypeme kořením.

  3. Pečeme okolo 40 minut na 175°C.

  4. Na posledních 20 minut přisypeme vlašské ořechy a pečeme je se zeleninou.

  5. Mezitím nakrájíme cibuli na malé kousky a zpěníme ji v hrnci na ghí (oleji) do zlatova.

  6. Stranou si odebereme pečenou zeleninu na zdobení polévky.

  7. Zbylou pečenou zeleninu dáme do hrnce s orestovanou cibulkou a s kořením.

  8. Zalijeme vroucí vodou a rozmixujeme do hladka.

  9. Dochutíme solí a dle potřeby ještě zředíme vodou nebo alternativní smetanou.

Polévku na talíři zdobíme:

  • odebranou pečenou zeleninou

  • alternativní smetanou

  • sypeme jarní cibulkou nebo jinou ostřejší bylinkou – česnek mědvědí, divoká pažitka…..

  • zakápneme lněným olejem

Poznámka:

  • Kdo chce mít veganskou variantu této polévky, použije olej při pečení zeleniny a při orestování cibulky.

  • kdo nechce použít alternativní smetanu, použije kvalitní kravskou smetanu.

#ořechysemena #zelenina #vegan #bezlaktózy #bezlepkové #červenářepa

604 zobrazení