Švestkový krambl (bezlepkový)


Podzim už nádherně "vymaloval" listí do překrásných barev. Nemůžu se na to vynadívat :-). Z listí recept neumím, ale z plodů na stromech by se už něco připravit dalo :-)

Receptů na "krambl" je všude spousta. Vadí mi na nich velké množství cukru, bílé mouky a tuku. Tady je má verze. Uvidíte, zda Vás osloví. Přeci jen rýžová mouka není v domácnostech běžně používaná. Já si ji sama připravuji z rýže na mlýnku na obilí, ale dá se běžně koupit. Co se týká vloček, použila jsem quinoové. Ovesné jsou také skvělé, záleží, jak dalece se ve výživě "pohybujete".


Suroviny:

  • 800 g švestek/blům

  • 120 ml vody

  • 100 g datlí

  • 50 g vlašských ořechů

  • ½ ČL Skořice

Postup přípravy:

  1. Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím vody.

  2. Druhý den je společně s namáčecí vodou rozmixujeme.

  3. Švestky/blůmy vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky.

  4. Pokrájené švestky promícháme s ořechy, skořicí a vložíme do vymazané zapékací mísy.

  5. Navrch natřeme rozmixované datle a posypeme posypkou.

  6. Mírně přitlačíme a pečeme při 175°C asi 25-35 minut

Posypka:

  • 150 g rýžové mouky

  • 100 g rýžového sirupu

  • 50 g qinoových vloček/ ovesných vloček bezlepkových

  • 50 g ghí/kokosového oleje

Postup přípravy:

  1. Ghí nebo kokosový tuk rozpustíme společně s rýžovým sirupem.

  2. Vmícháme rýžovou mouku a vločky.

Poznámka:

Ve veganské variantě použijeme kokosový tuk namísto ghí.

#sladké #bezlaktózy #bezlepkové #ovocné

1,201 zobrazení