Švestkový krambl (bezlepkový)
Podzim už nádherně “vymaloval” listí do překrásných barev. Nemůžu se na to vynadívat ?. Z listí recept neumím, ale z plodů na stromech by se už něco připravit dalo ?
Receptů na “krambl” je všude spousta. Vadí mi na nich velké množství cukru, bílé mouky a tuku. Tady je má verze. Uvidíte, zda Vás osloví. Přeci jen rýžová mouka není v domácnostech běžně používaná. Já si ji sama připravuji z rýže na mlýnku na obilí, ale dá se běžně koupit. Co se týká vloček, použila jsem quinoové. Ovesné jsou také skvělé, záleží, jak dalece se ve výživě “pohybujete”.
Suroviny:
- 800 g švestek/blům
- 120 ml vody
- 100 g datlí
- 50 g vlašských ořechů
- ½ ČL Skořice
Postup přípravy:
- Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím vody.
- Druhý den je společně s namáčecí vodou rozmixujeme.
- Švestky/blůmy vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky.
- Pokrájené švestky promícháme s ořechy, skořicí a vložíme do vymazané zapékací mísy.
- Navrch natřeme rozmixované datle a posypeme posypkou.
- Mírně přitlačíme a pečeme při 175°C asi 25-35 minut
Posypka:
- 150 g rýžové mouky
- 100 g rýžového sirupu
- 50 g qinoových vloček/ ovesných vloček bezlepkových
- 50 g ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More/kokosového oleje
Postup přípravy:
- GhíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More nebo kokosový tuk rozpustíme společně s rýžovým sirupem.
- Vmícháme rýžovou mouku a vločky.
Poznámka:
Ve veganské variantě použijeme kokosový tuk namísto ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More.
Mňam mňam mňam………..eště teploučké je to veliká mňamka. Sice jsem trochu improvizovala, místo rýžové mouky jsem dala pohankovou, místo rýžového sirupu jsem dala agávový, místo ořechů lískové oříšky….prostě co dům dal a výsledek úžasný. Akorát vyfotit to nejde, příště to zkusím taky do menších zapékacích misek 🙂
Ahoj Jani, to už je skro nový recept :-D. Ale jsem moc ráda, že chutnalo!! Máš pravdu, fotí se to lépe v malých mističkách :-))