Švestkový krambl (bezlepkový)
Podzim už nádherně „vymaloval“ listí do překrásných barev. Nemůžu se na to vynadívat ?. Z listí recept neumím, ale z plodů na stromech by se už něco připravit dalo ?
Receptů na „krambl“ je všude spousta. Vadí mi na nich velké množství cukru, bílé mouky a tuku. Tady je má verze. Uvidíte, zda Vás osloví. Přeci jen rýžová mouka není v domácnostech běžně používaná. Já si ji sama připravuji z rýže na mlýnku na obilí, ale dá se běžně koupit. Co se týká vloček, použila jsem quinoové. Ovesné jsou také skvělé, záleží, jak dalece se ve výživě „pohybujete“.

Suroviny:
- 800 g švestek/blům
- 120 ml vody
- 100 g datlí
- 50 g vlašských ořechů
- ½ ČL Skořice
Postup přípravy:
- Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím vody.
- Druhý den je společně s namáčecí vodou rozmixujeme.
- Švestky/blůmy vypeckujeme a pokrájíme na menší kousky.
- Pokrájené švestky promícháme s ořechy, skořicí a vložíme do vymazané zapékací mísy.
- Navrch natřeme rozmixované datle a posypeme posypkou.
- Mírně přitlačíme a pečeme při 175°C asi 25-35 minut
Posypka:
- 150 g rýžové mouky
- 100 g rýžového sirupu
- 50 g qinoových vloček/ ovesných vloček bezlepkových
- 50 g ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More/kokosového oleje
Postup přípravy:
- GhíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More nebo kokosový tuk rozpustíme společně s rýžovým sirupem.
- Vmícháme rýžovou mouku a vločky.
Poznámka:
Ve veganské variantě použijeme kokosový tuk namísto ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More.