Protizánětlivá polévka

Celý čtvrtý květnový týden se ve vysílání pořadu Sama doma zabývali záněty v těle. Abych se držela tématu, připravila jsem si speciální polévku, která je vhodná při zánětlivých procesech v těle. Je vynikající i při artróze. Tato polévka se řadí spíše do okruhu léčivých receptů, ale to nijak nesnižuje její dobrou chuť. Recept jsem dostala od mé kamarádky – lékařky MUDr Michaely Šimkové (www.mudrmichaelasimkova.cz), která se také zabývá dietetikou. Zde se můžete podívat na první vstup pořadu Sama doma ze dne 26.5.2020.

Mezi onemocnění, jejichž příčinou je zánětlivý proces v těle, se řadí:

  • Hypofunkce, hyperfunkce štítné žlázy (autoimunitní zánětlivé onemocnění)
  • Revmatoidní artritida
  • Dnavá artritida – DNA
  • Ulcerózní kolitida
  • Crohnova choroba
  • ale i další akutní virové nebo bakteriální onamocnění (chřipka, angína,..)

Problematika jednotlivých onemocnění je složitější. Většinou se k nim přidruží další zdravotní problémy a je potřeba sestavit takový dietní program, který by splňoval podmínky jak zánětlivého onemocnění, tak i případných dalších onemocnění. Proto doporučuji oslovit někoho, kdo se dietetikou zabývá a nechat si poradit, jak se stravovat, které potraviny je nutné zcela vyloučit, jaké omezit, a které rozhodně zařadit k častější konzumaci. I kuchyňská úprava hraje důležitou roli. Je veliký rozdíl, zda jíme syrovou, tepelně neupravenou stravu nebo vařenou třeba i několik hodin.

Jsem si plně vědoma, že tato cesta není pro každého. Je zejména pro ty, kteří si uvědomují, že zdraví je z valné většiny v jejich rukách a nečekají, že je léky, léčba nebo chirurgický zákrok zcela uzdraví, kteří si uvědomují, že způsob, jakým doposavad žili, je dovedl k danému onemocnění a je dost nepravděpodobné, že když v něm budou pokračovat, že se vyléčí. V těchto případech léky řeší jen symptomy nemocí a ne příčinu.

Netvrdím, že volba potravin je to nejdůležitější. Ale jakákoli pozitivní změna, ať už stravy nebo životního stylu, má zásadní vliv na uzdravení. Velmi ctím západní medicínu, jen mě mrzí, že lékaři často nevidí význam toho, čím se sytíme, ať už se jedná o potraviny nebo emoce, které jsou často toxické, a léčí pouze symptomy nemocí. Já osobně si hluboce vážím jak západní, tak i východní medicíny. Obojí jsou v určitých léčivých procesech nezastupitelné. Je veliká škoda, že se doposavad nepropojily a nespolupracují. I já jsem si na vlastním těle vyzkoušela roli oběti a čekala jsem, že mi západní medicína pomůže. Ke kýženému uzdravení nedošlo, tak jsem hledala pomoc ve východní medicíně. Výsledek byl stejný, opět nic. Až potom mi došlo, že jsem to já, kdo musí změnit úhel pohledu a dosavadní životní stereotypy. Samozřejmě jsem se zpočátku kroutila jako had….

Až teď mohu říci, že jsem velmi vděčná za ty nejtěžší části mého života. Naučily mě přistupovat k vlastnímu životu vědomě a s hlubokou pokorou přijímat to, co mi do života přichází, i když je to někdy hodně těžké. Dobrovolně, bez nemocí a rodinných těžkostí, bych nikdy nešla do takové hloubky sama sebe, kde se jsem si mohla prožít a pochopit vzorce, které jsem ve velmi ranném dětství přijala za své, a které řídily můj předchozí život. … a mé tělo se začalo uzdravovat…

Jakékoli zánětlivé onemocnění nám naznačuje konflikt v těle. Umím-li pracovat sám se sebou, pak je velmi prospěšné si v procesu uzdravování pojmenovat, co mě v životě vadí, s čím bojuji, ať jsou to vztahy v rodině, v zaměstnání, vztah sám k sobě,…. .

Změnou stravy u výše jmenovaných onemocnění lze výrazně zmírnit negativní působení nemoci. Pokud se rozhodneme jít touto cestou, může být změna jídelníčku, jedním z prvních kroků k vědomému přetváření dosavadního nastavení. Je potřeba se pro ni rozhodnout a pak ji bez pocitů
ublíženosti aplikovat do života.

A co je třeba ze stravy vyloučit:

  • Bílý cukru a výrobky z něj
  • Pšenice a výrobky z pšenice (u některých onemocnění je nutné vyloučení veškerých obilovin s lepkem)
  • Mléko a mléčné výrobky
  • Červené maso
  • Potraviny zpracované potravinářským průmyslem-konzervy, polotovary, hotová jídla, dochucovadla, paštiky
  • Kakao, čokoládu
  • Kávu
  • Alkohol
  • Výrobky ze soji včetně tofu (dovolená je pouze fermentovaná soja – tempeh, miso, tamari, shoyu, natto)
  • Luštěniny u nemocí, kde vadí lektiny, vyjma malé čočky
  • U kloubních onemocnění je nutné vynechat i lilkovitou zeleninu – papriky, rajčata, brambory, lilek, pepř, chilli papričky

Níže vyjmenované potraviny jsou velmi vhodné k pravidelné konzumaci při zánětlivých procesech v těle:

  • Fermentované potraviny
  • Bezlepkové obiloviny – rýže, slzovka, quinoa, jáhly, pohanka
  • Ovoce, zeleninu (volba dle druhu onemocnění)
  • Masa – ryby (pstruh losos, makrela, treska, králík, krůta)
  • Suplementovat vitamín D, zinek, selen
  • Kvalitní tuky – s obsahem omega 3 (lněný olej, konopný olej, rybí olej)
  • Ořechy, semena
  • Vývary z masa a kostí (ne u DNY a artrózy díky obsahu purinů ve vývaru)
  • Čaj z kopřivy
  • Kurkumu
  • Bršlici kozí nohu (výborné tonikum ledvin)

A již slíbený recept:

Protizánětlivá polévka

Suroviny na 4 porce:

  • 180 g mrkve
  • 160 g zelí
  • 100 g cibule
  • 6 řapíků celeru
  • 4 listy bršlice kozí nohy
  • 3 mladé výhonky kopřiv
  • 3 stroužky česneku
  • 1 litr vody
  • ¼ ČL kurkumy
  • Kousek zázvoru
  • ½ ČL soli
  • pažitka
  • olej nebo přepuštěné máslo

Postup přípravy:

  1. Cibuli, česnek a zázvor oloupeme. Cibuli pokrájíme najemno, česnek a zázvor na slabé plátky.
  2. Řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na slabší plátky, zelí na slabé proužky.
  3. Na přepuštěném másle nebo oleji orestujeme dozlatova cibuli, přidáme pokrájený česnek se zázvorem a ještě chvíli restujeme.
  4. Přidáme pokrájený řapíkatý celer a sůl. Chvíli restujeme.
  5. Do směsi přisypeme kurkumu a necháme ji rozvonět. Přidáme mrkev a zelí, zalijeme vodou a vaříme do změknutí zeleniny.
  6. Do hotové polévky nasypeme najemno pokrájenou kopřivu a bršlici a povaříme 2 minuty.
  7. Hotovou polévku dochutíme solí a zdobíme pažitkou.

Poznámka: Do polévky lze během vaření přidat trochu bezlepkových obilovin:

  • rýži
  • quinou
  • jáhly
  • nebo pohanku

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *