Rajčatová polévka se slzovkou

Letos je zřejmě rajčatový rok, alespoň u nás na zahradě. Už jsem sklidila 40 kg rajčat. Špajz mám plný rajčatových omáček s bazalkou a rýžovým sirupem. Je to skvělá „zavařenina“, ze které dělám omáčky na špagety, pizzu, pomazánky, polévku ? Už jich mám minimálně 40 skleniček. A ještě asi 20 kg rajčat dozraje ???.

 

A dnes jsem měla velikou chuť na rajčatovou polévku. Je to velmi rychlá polévka a mám ji moc ráda.

Vzhledem k tomu, že rajčata jsou termicky chladná potravina, nesoucí vlhko a chlad, je mnohem lepší tepelná úprava. Polévku jsem ještě vylepšila odvarem ze slzovky. Aby mně stačila k obědu porce polévky, přidala jsem si do hotové polévky uvařené slzovkové krupky?. Bašta ?. Vzhledem k tomu, že nejsem vystudovaný kuchař, tak mi je jedno, jestli se rajčatová polévka vaří tak či onak. Já ji vařím, jak mi chutná ?. Ostatně, jako vše ostatní.

Opět je vhodná pro bezlepkovou dietu a pro lidi s intolerancí laktozy.

 

Suroviny na 1-2 porce:

  • 550 g rajčat

  • 100 g mrkve

  • 100 g celeru

  • 1 cibule

  • Olej (ghí)

  • 2 PL rajčatovo-bazalkové omáčky

  • ½ ČL soli

  • 1 PL citronové šťávyl

  • Bylinky – tymián, rozmarýn

  • Slzovkový vývar doplněný vodou na objem 600 ml

Postup přípravy:

  1. Rajčata vložíme do mísy, přelijeme vroucí vodou a necháme asi 5 minut.

  2. Poté vodu slijeme, rajčata oloupeme a rozkrojíme na polovinu.

  3. Cibuli nakrájíme na jemno.

  4. Do hrnce nalijeme trochu oleje (kdo má rád ghí, použije ghí) a zahřejeme.

  5. Vsypeme cibulku a orestujeme do zlatova.

  6. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a celer. Restujeme asi 5 minut.

  7. Osolíme.

  8. Přidáme bylinky, přesmahneme a vsypeme nakrájená loupaná rajčata.

  9. Zalijeme vodou se slzovkovým vývarem.

  10. Kdo nemá slzovkový vývar, použije 600 ml vody.

  11. Přidáme 2 PL rajčatové omáčky. (kdo nemá přidá rajčatový protlak)

  12. Vaříme asi 15 minut.

  13. Po uvaření 1/3 polévkové směsi (já vybírám hlavně velké kusy rajčat) přendáme do mixovací nádoby a rozmixujeme do hladka. Stačí na to tyčový mixer.

  14. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

 

Podáváme:

  • pokapané alternativní smetanou – rýžovou, ovesnou (pak to není vhodné pro lidi s celiakií)

  • s olivovým olejem

  • s lístky bazalky, ale i jiné bylinky – koriandr, listy a květy lichořeřišnice

Poznámka:

Pokud chcete, aby Vás polévka zasytila, přidejte si do ní vařenou obilninu:

  • Vařenou celozrnnou rýži

  • Vařené ječné kroupy

  • Krupky slzovky

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *