Rajčatová polévka se slzovkou

Letos je zřejmě rajčatový rok, alespoň u nás na zahradě. Už jsem sklidila 40 kg rajčat. Špajz mám plný rajčatových omáček s bazalkou a rýžovým sirupem. Je to skvělá „zavařenina“, ze které dělám omáčky na špagety, pizzu, pomazánky, polévku 🙂 Už jich mám minimálně 40 skleniček. A ještě asi 20 kg rajčat dozraje :-DDD.

Rajčatová polévka se slzovkou

A dnes jsem měla velikou chuť na rajčatovou polévku. Je to velmi rychlá polévka a mám ji moc ráda.

Vzhledem k tomu, že rajčata jsou termicky chladná potravina, nesoucí vlhko a chlad, je mnohem lepší tepelná úprava. Polévku jsem ještě vylepšila odvarem ze slzovky. Aby mně stačila k obědu porce polévky, přidala jsem si do hotové polévky uvařené slzovkové krupky:-). Bašta :-). Vzhledem k tomu, že nejsem vystudovaný kuchař, tak mi je jedno, jestli se rajčatová polévka vaří tak či onak. Já ji vařím, jak mi chutná :-D. Ostatně, jako vše ostatní.

Opět je vhodná pro bezlepkovou dietu a pro lidi s intolerancí laktozy.

Suroviny na 1-2 porce:

  • 550 g rajčat
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 1 cibule
  • Olej (ghí)
  • 2 PL
  • ½ ČL soli
  • 1 PL citronové šťávyl
  • Bylinky – tymián, rozmarýn
  • Slzovkový vývar doplněný vodou na objem 600 ml

Postup přípravy:

  1. Rajčata vložíme do mísy, přelijeme vroucí vodou a necháme asi 5 minut.
  2. Poté vodu slijeme, rajčata oloupeme a rozkrojíme na polovinu.
  3. Cibuli nakrájíme na jemno.
  4. Do hrnce nalijeme trochu oleje (kdo má rád ghí, použije ghí) a zahřejeme.
  5. Vsypeme cibulku a orestujeme do zlatova.
  6. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a celer. Restujeme asi 5 minut.
  7. Osolíme.
  8. Přidáme bylinky, přesmahneme a vsypeme nakrájená loupaná rajčata.
  9. Zalijeme vodou se slzovkovým vývarem.
  10. Kdo nemá slzovkový vývar, použije 600 ml vody.
  11. Přidáme 2 PL rajčatové omáčky. (kdo nemá přidá rajčatový protlak)
  12. Vaříme asi 15 minut.
  13. Po uvaření 1/3 polévkové směsi (já vybírám hlavně velké kusy rajčat) přendáme do mixovací nádoby a rozmixujeme do hladka. Stačí na to tyčový mixer.
  14. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

Podáváme:

  • pokapané alternativní smetanou – rýžovou, ovesnou (pak to není vhodné pro lidi s celiakií)
  • s olivovým olejem
  • s lístky bazalky, ale i jiné bylinky – koriandr, listy a květy lichořeřišnice

Poznámka:

Pokud chcete, aby Vás polévka zasytila, přidejte si do ní vařenou obilninu:

  • Vařenou celozrnnou rýži
  • Vařené ječné kroupy
  • Krupky slzovky

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *