Řepný kvas

Zřejmě Vás nepřekvapí z čeho bude další recept ?…. no,… z řepy ?.

Tentokrát ji necháme zkvasit a dostaneme úžasný probiotický nápoj, podporující trávení. Kvašené potraviny/nápoje upravují náš střevní biom, harmonizují střeva a jejich výhodou je lehká příprava a málo vstupních surovin. V tomto receptu je základem červená řepa.

Čerevná řepa podle TČM:

  • uklidňuje ducha
  • posiluje srdce
  • podporuje oběh
  • pročišťuje krev
  • příznivě působí na játra – léčí stagnaci v játrech a všeobecné poruchy jater
  • zvlhčuje střeva – léčí zácpu (hlavně zácpu suchého typu)
  • je bohatá na křemík
  • podporuje menstruaci

Pozor: Listy řepy jsou bohaté na oxaláty, při nadměrném používání by mohlo dojít ke sníženému vstřebáván vápníku ze stravy

Vzhledem k mé “závislosti” na červené řepě, bych se měla asi nad sebou zamyslet a začít na sobě pracovat na těle i na Duchu ????

Suroviny:

  • 3 ks červené řepy (střední velikosti, tj asi jako pomeranč)
  • 1 PL mořské soli
  • 5 stroužků česneku (nemusí být)
  • 2,5 cm čerstvého zázvoru
  • 2 l studené převařené a vychladlé vody (ideálně filtrované nechlorované)
  • Možno přidat 75 ml syrovátky (pravé z mléka ne z prášku) nebo šťávu z nepasterovaného kvašeného zelí (alespoň 4 PL)

Postup přípravy:

  1. Nejdříve si dáme vařit vodu se solí.
  2. Převařenou vodu necháme vychladnout.
  3. Řepu a zázvor oloupeme, nakrájíme na větší kousky a vložíme do nádoby.
  4. Přidáme převařenou osolenou vychladlou vodu.
  5. Máme-li, přilijeme šťávu z kvašeného zelí nebo čerstvou syrovátku.
  6. Zavíčkujeme, necháme stát v pokojové teplotě 2 – 3 dny.
  7. Hotový kvas přelijeme do menších sklenic a uchováváme v lednici.
  8. Zbylou řepu se zázvorem dávám na kompost.

Popíjíme denně malinké množství – panáka z řepy, před nebo během jídla ?

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *