Rohlíky z kvásku a celozrnné mouky
Pro Ty, kterým jsem vyrazila dech rohlíky z bílé mouky a kvasnic, je tu recept na rohlíky z kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More a celozrnné mouky. Po dnešním posouzení jsou pro nás chuťově rozhodně lepší, protože z nich nejsou cítit kvasnice… Dnešní premiéra 🙂
Recept jsem dostala od mé úžasné kamarádky Gábiny Poncové. Je výborná kuchařka, bio zahradnice, matka tří dětí a úžasný člověk. Koho by zajímalo více, zde najdete její skvělé recepty 🙂

Suroviny:
- 250 ml (hrnek) vody
- ½ hrnku pšeničného kvásku
- 1 ½ hrnku celozrnné hladké mouky
- 1 ½ hrnku celozrnné hladké mouky
- 4 PL oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 ČL soli
Postup přípravy:
Rozkvas:
- Večer – Hrnek vody smícháme s ½ hrnku pšeničného kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More.
- Přidáme 1 ½ hrnku celozrnné hladké mouky.
- Necháme přikryté přes noc kvasit na teplém místě.
Těsto na rohlíky:
- Druhý den ráno – přidáme olej nebo rozpuštěné máslo, sůl a mouku (opět 1 ½ hrnku celozrnné hladké mouky)
- Dobře promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme cca 4 hodiny kynout v teple.
- Těsto by mělo vykynout o polovinu.
- Vyklopíme na pomoučený vál a znovu zpracujeme.
- Těsto rozdělíme na kousky o váze cca 80 g, ze kterých vytvarujeme rohlíky a necháme ještě cca 1 hodinu kynout.
- Povrch rohlíků můžeme potřít vodou a posypat mákem, kmínem nebo hrubou solí.
- Pečeme při 200-220°C cca 15 minut.
- Pokud chceme začít
ráno
– smícháme 1 hrnek vody s ½ hrnkem kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More, přidáme 2,5 hrnku mouky, sůl, olej nebo máslo a necháme kynout na teplém místě až 6-8 hodin. - Poté přidáme cca ½ hrnku mouky a zpracujeme.
- Pokračujeme bodem 5.