Salát z čekankových puků

Tématem vysílání pořadu Sama Doma byla strava při emocích.

Jenotlivé vstupy z vysílání pořadu Sama Doma jsou zde: 1.vstup: a 2.vstup:

Celostním pohledem je jaro reprezentováno prvkem dřeva, jenž se projevuje skrze energetickou dráhu jater a žlučníku. Játra celoročně vstřebávají vše, co naše tělo neumí strávit. Zajišťují plynulé proudění v těle a starají se o to, aby se naše emoce a energie přizpůsobily všem změnám, kterým čelí tělo na buněčné a empirické úrovni. Hromadí hněv, toxické emoce, schraňují přijaté látky, které není kam nasměrovat. Regulují hladinu cukru a tuku v krvi a ukládají je do zásoby, přetěžuje-li jejich hladina proudění krve. Zachytávají pro naše těla toxické látky jako jsou pesticidy nebo jiné chemikálie obsažené většinou v konvenčních potravinách, úklidových prostředcích a kosmetice a také zbytkové odpadní látky po konzumaci alkoholu, kávy a jiných drog nebo léků. Díky této schopnosti jater – zprůchodňovat energetické dráhy v těle – proudí emoce a energie v těle plynule. Je-li tento plynulý tok narušen blokádou, objevují se příznaky náladovosti, vzteku, hněvu, dochází k látkovým závislostem, výkyvům krevního tlaku a hladiny cukru.  

Proto, když procházíme nějakým těžkým emočním obdobím je dobré jaterní dráze odlehčit stravou, která ji nazatěžuje a naopak tuto dráhu podporuje v její plynulosti. Přidáme-li k složitým emočním procesům ještě stravu, která podporuje blokády jaterní dráhy, m ůžeme si způsobit nemalé zdravotní problémy. Potraviny, které obsahují ostrou pikantní chuť rozhýbávají stagnace v těle a mají disperzní účinek. Mezi ně patří:

  • Ředkev, ředkvičky
  • Čerstvý zázvor
  • Kurkuma
  • Křen
  • Pažitka
  • Naťová cibulka

Čekanka, řapíkatý celer a naklíčená vojtěška mají afinitu k játrům a zprůchoňují je.

Salát z čekankových puků

Suroviny na 4 porce:

  • 200 g červených čekankových puků
  • 100 g brokolice
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 80 g ředkviček
  • 1 hrst salátových listků (polníček, rucola, endivie kadeřavá, radicchio, lístky červené řepy, ale i čerstvé lístky pampelišky, bršlice)
  • Výhonky munga a klíčky na ozdobu

Postup přípravy:

  1. Brokolici očistíme a vložíme ji do vroucí vody. Povaříme cca 2 minuty, aby byla na skus. Poté ji scedíme a zchladíme ve studené vodě, aby si zachovala křupavost a svěží zelenou barvu.
  2. Čekanku očistíme, byla -li v soli, opláchneme pod tekoucí vodu a nakrájíme na malé kousky.
  3. Ředkvičky očistíme, nakrájíme na plátky.
  4. Řapíkatý celer opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme tenké plátky. Brokolici též pokrájíme na malé kousky.
  5. Smícháme připravenou zeleninu společně s hrstí salátových lístků, zalijeme ji zálivkou a promícháme.
  6. Zdobíme výhonky munga a čerstvými klíčky.

Poznámka: Jsou-li čekankové puky moc hořké, zapíchnme je kořenem do soli a necháme je takto 24 hodin. Sůl zbaví čekanku hořkosti.

Salát servírujeme:

  • S plátkem ryby a rýží
  • samotný

Zálivka:

  • 3 PL lněného/olivového oleje
  • 1 PL zázvorové šťávy
  • 2 ČL medu
  • 2 ČL jablečného octa/ šťávy z limetky
  • 2 ČL hořčice

Postup přípravy: Všechny suroviny smícháme na hladkou zálivku.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.