Salát z ječných krup, červené řepy a divokých bylin

Jak je vidět z posledních receptů, řepná mánie mě stále neopouští. Tento salát vyšel v jarním vydání časopisu Joga Dnes spolu s dalšími recepty. Velmi podobný můžete vidět v pořadu Kouzelné bylinky. Variací a obměn je mnoho ?

Jedná se o další z jarních odlehčených jídel, které Vám pohladí trávení. Salát můžete servírovat teplý, jako hlavní jídlo, doplněný například římským salátem a výhonky vojtěšky nebo ve studené formě jako příloha k teplému jídlu.

Řapíkatý celer zlepšuje trávení, vysušuje vlhkost má vysoký obsah křemíku (důležitý pro naše klouby a vazy) a pročišťuje krev. Po zimě je naše tělo většinou „zanešené“ metabolickými zplodinami živočišných produktů. Tyto zplodiny umí z těla vyloučit ječmen, který zároveň změkčuje a zvláčňuje zatuhliny v těle. Salát doplníme naklíčeným mungem a výhonky různých rostlin. Je-li naše strava rozmanitá (týká se i klíčků) máme jistotu, že pokryjeme co nejširší spektrum minerálů, vitamínů i enzymů.

Suroviny na 2-3 porce:

  • 150 g vařených ječných krup (cca 70 g v suchém stavu) / pohankových krup pro bezlepkovou dietu
  • 300 g vařené červené řepy
  • 80 g čerstvých zelených listů (polníček, špenát, mladé lístky bršlice, mladé lístky pampelišky)
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 5 ks ředkviček
  • 3 PL umeocta (Lze nahradit jablečným octem)
  • 2 PL lněného oleje
  • 1 ČL zázvorové šťávy
  • 2 ČL rýžového sirupu (lze vynechat)
  • 70 g naklíčeného munga (přibližně 25 g v suchém stavu)
  • Sůl
  • Kombu (velikost přibližně 2×2 cm)
  • Výhonky vojtěšky, ředkviček, pískavice, rukoly, řeřichy

Postup přípravy:

  1. Červenou řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
  2. Dáme ji marinovat do směsi umeocta, zázvoru, (rýžového sirupu) a lněného oleje.
  3. Kroupy uvaříme do měkka s mořskou řasou kombu.
  4. V míse smícháme vařené kroupy, pokrájenou mořskou řasu, zelené listy divokých bylin, nakrájené ředkvičky řapíkatý celer a naklíčené mungo.
  5. Přidáme marinovanou červenou řepu.
  6. Promícháme, dochutíme solí a obohatíme výhonky.

Pozor: pro ty, kteří mají jakýkoli stav chladu, mohou fazolky mungo pouze ve velmi malém množství a vůbec ne syrové.

Tip:

  • Pro bezlepkovou variantu nahradíme kroupy pohankou.
  • Pro podporu střevní mikroflóry můžeme do salátu vmíchat ještě pickles.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *