Salát z mrkve a daikonu

Jaro je už tady ???.

Pokud chceme podpořit naše játra a pomoci jim, aby měla dostatek energie a byla průchozí bez energetických bloků, je dobré na jaře částečně upravit stravu.

Zde je jeden recept, který se k jarní úpravě stravy hodí. Ale nerada bych ve Vás vzbudila dojem, že byste se měli stravovat saláty a čerstvou zeleninou. Rozhodně ne. Základem je tepelně upravená strava (blanšírování, napařování krátký var) a saláty jako příloha.

Řapíkatý celer zlepšuje trávení, vysušuje vlhkost má vysoký obsah křemíku (důležitý pro naše klouby a vazy) a pročišťuje krev. Bílá ředkev (daikon) má výrazné čistící účinky, rozpouští hlenovité usazeniny v těle a podporuje trávení. Klíčky jsou plné enzymů, vitamínů a minerálů.

Lněný olej obsahuje omega 3 nenasycené mastné kyseliny a to dokonce ve vyšším poměru než omega 6 nenasycené mastné kyseliny, což je pro naše tělo velmi důležité. Používá se jen pro studenou kuchyni.

Suroviny na 2-3 porce:

  • 170 g bílé ředkve – daikonu
  • 100 g mrkve
  • 50 g řapíkatého celeru
  • Mladé listy divokých bylin – pampelišek, bršlice, jitrocele, sedmikrásek
  • 1 PL lněného oleje
  • 1 PL umeocta
  • 1 ČL zázvorové šťávy
  • 2 PL rýžového sirupu (lze vynechat)

Postup přípravy:

  1. Mrkev a bílou ředkev nastrouháme na hrubo.
  2. V hrnečku nebo misce smícháme umeocet, zázvorovou šťávu a lněný olej. Kdo preferuje sladší chuť, může do zálivky přidat i rýžový sirup.
  3. Zálivku nalijeme na nastrouhanou zeleninu.
  4. Promačkáme, aby zelenina začala pouštět šťávu.
  5. Pokrájíme listy divokých bylin a řapíkatý celer.
  6. Jemně vmícháme do salátu.
  7. Lze přidat ještě naklíčená semínka (chia, pískavice, hořčice, brokolice, jetele) nebo mungo klíčky

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *