Sezamovo-ořechové kuličky
Zima – letos sice bez sněhu, bez té její bílé čistoty a většího ticha. Škoda… Ale i tak platí, že zimní chlad omezuje veškerou aktivitu a pozastavuje růst. V přírodě vše utichlo a odpočívá, ideálně pod sněhovou peřinou. I my bychom si měli dopřát odpočinek, zvolnění a výživný spánek, protože podléháme stejným zákonům přírody, ať se nám to líbí nebo ne. Přichází období ukládání, zachování si vlastních zdrojů a odpočinku. Tok energie se stahuje do středu země, do středu našich těl. Zimní temnota a chlad reprezentují absolutní jin, stejně jako hrobové ticho zimních nocí.
Přichází čas, který rozhoduje o tom, v jaké kondici budeme následující rok. Podle toho, jak uzpůsobíme denní režim a stravu, buď budujeme naše energetické rezervy nebo je spotřebováváme. Je třeba mít na paměti, že až se jaro zeptá, co jsme dělali v zimě, odpověď bude zcela patrná. Bud´ budeme unavení, bez energie, pokud se nám nepodařilo odpočívat a potenciál jsme vyčerpali namísto toho, abychom ho v zimě, která je k tomu určená, doplňovali. Anebo vykročíme plni sil, jasných nápadů a vizí do dalšího roku. Je dobré co nejvíce eliminovat vnější nepříznivé podmínky a tím je chlad a šero.
V zimě můžeme naše těla prohřívat teplým oblečením, teplou stravou, horkými nápoji, přidávat během vaření více zahřívajícího koření. Největší aktivitu má energetická dráha ledvin a močového měchýře. Ledviny z celostního pohledu skladují životní energii. Je to čas, kdy nejlépe vyživíme kosti, zuby, klouby, šlachy a vazy a budujeme kýžené rezervy. Chceme-li se vydat touto cestou, máme k tomu nejlepší období. Jednotlivými kroky jsou – úprava stravy a denního režimu v korelaci s naším zaměstnáním. Co se týká stravy, nejvhodnější jsou časté, dlouhodobě vařené kostní a masové vývary, vývary z ryb, zeleninové vývary ideálně s fazolkami adzuki, husté polévky (zelňačka, boršč, bramboračka…), pečená zelenina a pokrmy z ní. Jídla by měla být výživná, zahřívající, dlouho vařená nebo pečená. Pokud nemáme problémy s váhou, je vhodné konzumovat i energeticky bohatší potraviny, jako jsou ořechy (především vlašské), semínka (ideálně černý sezam), jedlé kaštany, vejce a kvalitní tuky. Na dochucování volíme koření zahřívající povahy jako je fenykl, hřebíček, anýz, skořice, bobkový list a kurkuma. Používáme-li přípravě jídel mořské řasy, tak během zimy z nich vytěžíme maximum, co nám mohou poskytnout v podobě minerálů a vitamínů.
Více o zimním stravování a o těchto kuličkách (kolik denně a proč vlastně je jíst v zimě) se můžete dozvědět v prvním vstupu pořadu Sama doma ze dne 17.1.2023
Suroviny na 60 kuliček:
- 200 g vlašských ořechů
- 200 g černého sezamu
- 180 g medu
- 100 ml sezamového oleje
- 3 PL rýžového sirupu
Postup přípravy:
- Na pánvi odděleně opražíme vlašské ořechy a černý sezam.
- Necháme prochladnout a obojí rozmixujeme. Sezam najemno, vlašské ořechy můžeme trochu hruběji, chceme-li aby byly v kuličkách vidět.
- Sezamový olej, med a rýžový sirup nalijeme do větší hlubší pánve.
- Směs přivedeme k mírnému varu a povaříme okolo 2 minut. Poté do rozehřáté směsi nasypeme rozmixované vlašské ořechy a černý sezam.
- Promícháme a nasypeme do mísy.
- Směs necháme prochladnout natolik, aby nás nepálila. Poté rukama tvoříme kuličky, které necháme zcela vychladnout.