Shitake s černou čočkou, fenyklem a brokolicí

Miluji zimu, její tichost a hloubku. Je-li člověk připravený a ochotný se sebekriticky podívat sám na sebe, ukáže nám roviny, které jsou nádherné, upřímné a někdy poměrně bolavé. Ale i to patří k životu a je na nás, zda nám strach dovolí udělat kroky, které udělat máme či nikoli. Strach je emoce, která podle tradiční čínské medicíny přináleží ledvinám. Ledviny v našem těle reprezentují ty největší hlubiny stejně jako zima. V nich je uložena naše životní esence, po jejíž vyčerpání následuje smrt. Je jen na nás, jak s danou energií hospodaříme, jak často si saháme do rezerv (např. kávou, nevyváženým životním stylem,…)

Abychom podpořili energii ledvin, je vhodné jíst v zimě potraviny černé barvy luštěniny, fenykl, kroupy, mořské řasy a další potraviny, které patří do elementu Vody.

Dnešní recept je s černou čočkou (čočka podle pranostik nosí na Nový rok peníze) a zároveň je poskládán z potravin, které posilují energii ledvin. Jak na Nový rok, tak po celý rok ????

Suroviny na 3-4 porce:

  • 1 bulva fenyklu (přibližně 250 g)
  • 150 g brokolice
  • 50 -100 g shitake (záleží na chuti kuchaře ? )
  • 30 g černé čočky
  • 1 cibule
  • ½ ČL černého kmínu (černuchy)
  • Hrst vlašských ořechů
  • 1 PL zázvorové šťávy
  • 2 bobkové listy
  • Řasa wakame (cca 1×1 cm)
  • Sezamový (olivový) olej
  • Sůl (já použila ochucenou sůl Ahumada od Flor de Sal)

Postup přípravy:

  1. Černou čočku propláchneme a uvaříme s bobkovým listem a mořskou řasou wakame do změknutí.
  2. Cibuli a bulvu fenyklu nakrájíme na měsíčky.
  3. Shitake omyjeme, nožičky odstraníme a kloboučky nakrájíme na proužky.
  4. Do pánve nalijeme trochu sezamového oleje, rozehřejeme a přisypeme černý kmín (černuchu), cibuli, fenykl a houby. Chvilku restujeme.
  5. Osolíme, aby shitake a fenykl pustily vodu a nasypeme ořechy a pokrájenou brokolici.
  6. Restujeme do změknutí hub, fenyklu a brokolice.
  7. Do téměř hotové směsi vložíme vařenou černou čočku a dochutíme solí a zázvorovou šťávou.

Tip:

  1. Podáváme s vařenými kroupami posypanými mletým praženým černým sezamem a doplněné pickles.
  2. Můj favorit je jako příloha celerová kaše s praženým černým sezamem.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *