Šípková marmeláda

Čas sběru šípků je tu. Co se týká sběru šípků, na čaj jsou lepší šípky, které dozrávají nyní, ty přemrzlé jsou lepší na marmeládu. Kdo ale nechce čekat, až šípky přemrznou, nabízím recept s postupem přípravy marmelády z pevných nepřemrzlých šípků. Marmeláda je skvělá, jen je s ní trochu více práce. Doporučuji zapojit děti, které již umí s nožem :-).

Suroviny:

  • 2000 g šípků (nejlepší jsou přemrzlé – měkké)
  • 600- 700 g třtinového cukru
  • 200 ml jablečného koncentrátu (lze vynechat, ale je s ním marmeláda lepší:-))
  • 20 g citrusového pektinu
  • 2 ks bio citron – kůra i šťáva
  • ¼ ČL mletého hřebíčku
  • ¼ ČL mleté skořice

Postup přípravy:

  1. Otrhané šípky zbavíme zbytků květu (bubáka) a stopky.
  2. Opláchneme.
  3. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 30 minut – 1 hodinu na mírném varu. Doba varu je závislá od zralosti šípků.
  4. Poté směs v hrnci rozmixujeme tyčovým mixerem.
  5. Obsah v hrnci postupně pasírujeme přes jemné pasírovací sítko. Je-li směs na pasírování příliš hustá, naředíme ji horkou vodu.
  6. Zbytky semínek, které po přepasírování zůstaly v sítku opět zalijeme horkou vodou, a ještě jednou vše přepasírujeme.
  7. Propasírovanou šípkovou směs vložíme do hrnce, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, koření a citrusový pektin, který jsme rozmíchali se dvěma lžícemi třtinového cukru.
  8. Důkladně promícháme a směs za stálého míchání přivedeme k varu.
  9. Povaříme asi jednu minutu, vsypeme zbývající cukr a vaříme asi 3-5 minut.
  10. Teplou marmeládu plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a otočíme na 10minut dnem vzhůru.
  11. Kdo chce, může ji sterilovat 20 minut při 80°C.

Poznámka:

  • Pokud se vám podaří přepasírovat opravdu hustou směs, pak ji stačí rozmíchat s cukrem, kořením, citronovou šťávou, kůrou a marmeláda je hotová. Tuto bych rozhodně sterilovala, ať se vám doma nezkazí.

2 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *