Slaná granola

Sladkou granolu dělám minimálně dvakrát do měsíce a to ne v malé dávce. Ale nyní, jak děti rostou, roste i obliba slané granoly. Je skvělým doplňkem salátů a krémových polévek. Já osobně ji miluji nasypanou na pokrájených rajčatech prokládaných lučinou a posypaných bazalkou :-). Dá se skladovat v uzavřených sklenicích. Ale samozřejmě čím dříve se sní, tím lépe. Přece jen obsahuje více tuku, jak v ořeších, tak i přidaný k vločkám, který podléhá žluknutí při nesprávném skladování.

Suroviny na 500 g granoly:

  • 200 g ovesných vloček (i bezlepkových)
  • 130 g ořechů (zvolit si můžete v různých kombinacích nebo jen jedny: lískové, vlašské, kešu, pekanové )
  • 100 g dýňových semínek
  • 70 g slunečnicových semínek
  • 2 PL černého sezamu

Suroviny na marinádu:

  • 90 ml olivového oleje
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky (ideálně Shoyu nebo Tamari-u bezlepkové varianty)
  • 1 polévková lžíce rýžového sirupu/javorového sirupu/medu
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli
  • 1 bílek
  • Libovolně koření – provensálské, kořenící směs „Selské brambory“, směs „Dobrá nálada“…..

Postup přípravy:

  1. Troubu si vyhřejeme na 170°C.
  2. Připravíme marinádu smícháním všech surovin a vmícháme do ní ovesné vločky.
  3. Ořechy nahrubo posekáme, smícháme se semínky.
  4. Poté je vsypeme k vločkám a promícháme.
  5. Směs rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení.
  6. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 15-20 minut.
  7. V polovině pečení doporučuji granolu promíchat.
  8. Po vychladnutí ji můžete skladovat v uzavřených sklenicích.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *