Slaná semínka
Posted On 30. 8. 2018
Také máte občas chuť na něco…. a vlastně ani nevíte na co….
Mně v tomto případě pomáhají tato slaná pražená semínka. Jím je nejen když mě honí mlsná. ? Mám je ráda nasypané na rýži, polévce, salátech,… Nebo je nosím sebou v krabičce, když jdu na delší výlety, kdy mně poslouží jako zdroj energie a soli, protože se na jejich dochucení používají kvalitní makrobiotické sojové omáčky.
Určitě je zkuste, protože u nás se o ně pereme ?

Suroviny:
- 300 g slunečnicových semínek
- 200 g dýňových semínek
- 50 sojové omáčky Shoyu nebo Tamari
Postup přípravy:
- Semínka opražíme na pánvi, na sucho, bez přidání oleje.
- Jakmile začnou růžovět, nalijeme do pánve sojovou omáčku.
- Pořádně promícháme a počkáme, až se sojová omáčka obalí na semínka.
- Ihned stáhneme z plotny, aby se sojová omáčka nepřipálila, semínka by zhořkla.
- Necháme vychladnout.
Poznámka:
Pro teplenou úpravu se používá sojová omáčka Shoyu. Tamari obsahuje živé enzymy, které se vysokou teplotou ničí. Ale pokud řešíme obsah lepku, musíme použít Tamari i na tepelné zpracování. Sojová omáčka Shoyu totiž obsahuje lepek.
4 Comments
Dobrý den,
děkuji za Vaše stránky!! Dotaz- zkoušela jste i jiné druhy semínek? A jak dlouho vydrží/tedy pokud se asi dříve nesnědí,co/
Heký den, Lenko,
zkoušela jsem i blnašírované mandle. U nich mi ale více chutná úprava, když se namísto sojové omáčky použije umeocet. Ta kyselá chuť umeoctu se odpaří a blanšírované mandle se jemně obalí solí, která je v umeoctu obsažená. Je to výborné a najsou tak těžké na trávení, protože se nepraží v oleji jako běžné slané mandle.:-)
JAk dlouho takto upravená semínka vydží nemohu říci. Dělám rovnou dávku z kila semínek a vydrží nám maximálně 3 týdny, protože je děti sní. Ale když budete takto upravená semínka skladovat v suchu a chladu, měla by vydržet klidně 2-3 měsíce.
děkuji za odpověď…a mandle bez slupky?
Ano, blanšírované mandle, bez slupky:-)